Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Na nalezišti této miniatury jsem byl poprvé v březnu 1978 a pak až v roce 2011 s kolegou Roczekem, který prý přesně ví, kde tyto rostliny poblíž Tuly rostou a pravidelně sem provází své kolegy.

Přesto jsme nenašli ani jednu rostlinu. V roce 1978 bylo Mexiko ještě daleko zaostalejší než dnes. V hotelech vypadával častěji proud, nebyla mnohdy voda na mytí a přenocovaní po celodenním hledání v takovém hotelu bez vody bylo utrpení. Neočekávali jsme, že se nám něco takového stane i v roce 2011. Osmnáct měsíců nezapršelo a ani po dvouhodinovém hledání jsme nenašli jedinou rostlinu. Tak perfektně se zatáhly do půdy. Na podzim roku 2019 navštívil mladý kolega Daniel Beck známé naleziště na křižovatce poblíž Tuly a viděl něco, co nás všechny překvapilo. Současně kvetlo snad tisíc rostlin. Pokud chce člověk vidět agávky (A. agavoides) v květu, musí jet na lokality na podzim, nejlépe v říjnu. Na lokalitě u Tuly viděly tento druh už celé generace kaktusářů a vypadá to, že sběry v minulých desetiletích ani trochu hustotě populace neuškodily. Desítky tisíc semen čekají v půdě na déšť a neustále obnovují celou populaci.  Na obrázcích můžete vidět záběry z října 2019, které ohřejí srdce každého milovníka ariokarpusů. V našich sbírkách rostou rostliny ze semen rychle a získávají během let takovou velikost, jakou na nalezišti snad nemohou dosáhnout. V domovině jim dlouhé tuberkule totiž usychají a v půdě zůstává řepovitý kořen s válcovitým tělem s uschlými tuberkulemi. Po delších podzimních deštích se tuberkule rychle obnoví, rostliny zakvetou a koloběh života těchto drobných ariáčků se opakuje.

A agavoides DB20191 m

Ariocarpus agavoides (foto Daniel Beck, Schweinfurt, 2019).

A agavoides DB1 m

Ariocarpus agavoides (foto Daniel Beck, Schweinfurt).

A agavoides parkoviste 1432011 m

Lokalita Ariocarpus agavoides, parkoviště.

A agavoides 1432011 m

Lokalita Ariocarpus agavoides.

A agavoides ssp sanluisensis m220

Ariocarpus agavoides ssp. sanluisensis v kultuře.

Bušek Josef
Author: Bušek JosefEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.6111111111111 1 1 1 1 1 (18 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Václav Hlaváček 2020-01-17 14:28
Zajímavá je poslední fotografie - A. agavoides ssp sanlouisensis, která nemá typické drápkovité ostny,podle kterých byla ssp. popsána.
Citovat
0 #2 Josef Busek 2020-01-17 14:58
Jedna se o mlade semenacky,ktere dostaly prvni kvety po vysevu. Lze ocekavat ze se trny jeste vyvinou ??
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.