Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Rubrika ZADÁNO PRO KAUDEXOFILY

Fockea edulis (Thunbg.), je kaudiciformní sukulentní rostlina, jejíž výskyt byl zaznamenán především na území Angoly a Namibie.

Má velmi proměnlivý kaudex (v přírodě zůstává celý pod zemí). Pokud si výjimečně udrží spíše kulovitý tvar, může ve vysokém věku dorůst až 30 cm v průměru. Rostlina patří do čeledi Asclepiadaceae (klejichovité). Zpočátku nesukulentní vegetační výhony ve druhém roce dřevnatějí a odspodu se rychle vyholují, protože listy zasychají po prvním delším přísušku. Květy jsou velmi drobné, jen 1 až 2 cm široké, žlutozelené pěticípé hvězdičky ve  zvonkovitém kalichu. Vyrůstají v paždí listů v květenství se dvěma až šesti květy, po opylení vznikají údajně plody podobné luskům o délce 4 až 6 cm. Fockea edulis je rostlina dlouhověká, množí se hlavně semeny, v nouzi též řízky ze spodních částí jednoletých výhonů, které mohou zakořenit i v čisté vodě.

V roce 2019 mi jeden sbírkový kousek kvetl a to mě přimělo k opakovanému cvakání spouště digitálního foťáku. A když mi do sbírky přibyly 2 rostliny z pozůstalosti po našem předsedovi J. Beranovi, tak jsem měl pádný důvod k prohlídce archívu starších fotek.

Na prvním snímku je v roce 1998 sesazená dvojice 12 let starých semenáčů, na druhém jeden kus přesazený v roce 2000, na třetím je tatáž rostlina vyfocená v září 2019, na čtvrtém snímku je pohled na rostlinu shora, na pátém obrázku je zhruba 15 let stará rostlina původem ze sbírky zesnulého Jindřicha Berana a na závěr je pohled na detail květů.

1 Fockea edulis duo z roku 1998 m

Fockea edulis - duo z roku 1998.

2a Fockea edulis v roce 2000 m

Fockea edulis v roce 2000.

3a Fockea edulis v roce 2019 m

Fockea edulis v roce 2019.

 3b Fockea edulis 1v roce 2019 m

Fockea edulis v roce 2019.

 4 Fockea eddulis od JB m

Fockea edulis od Jindřicha Berana.

 Fockea edulis detail poupat m

Fockea edulis - detail poupat.


Tímto příspěvkem chci popřát všem příznivcům internetových novin do roku 2020 hodně zdraví a radosti z povedených výpěstků  našich milovaných K+S.

 

Gratias Jan
Author: Gratias JanEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.25 1 1 1 1 1 (4 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.