Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Tak tady máme zase další rok.

Jsme starší, někteří z nás možná zmoudřeli, ale ať se nám to líbí nebo ne, hodně věcí se mění. "Pokrokem k zániku", jak nazval jednu ze svých knih Mnislav Zelený Atapana.

Ta kniha je velmi aktuální a ukazuje, jak výrazně se evropsko-severoamerické vnímání světa a životní reality odlišuje od vnímání světa jinými kulturami. Nejsme výjimeční, jsme spíše sebedestruktivní. Koncem roku jsem se začetl do různých prognóz, věšteckých předpovědí a dalších úvah, co nás to v roce 2020 čeká. Moc pozitivního v těch předpovědích nebylo. Naštěstí konec roku byl ve znamení jiných starostí i radostí. V předvánoční době jsem také dostal mail od Pavla Pavlíčka: "Napiš do e-novin něco o časopisu Kaktusy". Slíbil jsem to, ale teď vidím, že jsem to neměl dělat. Ti, kteří časopis odebírají a čtou ho znají a co jim mám povídat. Každý asi ví, proč si časopis Kaktusy předplatil a proč ho čte.

casopis1

Jsem pamětníkem doby, kdy nebylo tak samozřejmé vydávat časopis v pevných redakčních termínech, kdy zdroje informací byly omezené a získat zahraniční časopisy nebo knihy z té jiné části světa bylo skoro nemožné. Internet neexistoval, zato existovala cenzura a domovina kaktusů a sukulentů nám byla nekonečně vzdálena. Přes všechna tato úskalí se vždy chtěli kaktusáři a sukulentáři sdružovat a vydávat svůj časopis. Časopis Kaktusy vychází nepřetržitě již od roku 1965. Ze skromných začátků dokázalo několik generací kaktusářů a sukulentářů vytvořit časopis, za který se nemusíme stydět. Ze sdružených finančních prostředků členů kaktusářských organizací vzniklo, způsobem „národ sobě“, dílo, které dokladuje vysokou úroveň našeho kaktusářství a sukulentářství. Není náhodou, že k nám rádi jezdí přednášet přední zahraniční odborníci. Řada výtisků je předplacena ze zahraničí a nejsou to jen neznámí kaktusáři, naopak. Zájem o naše autory je zřejmý. Např. maďarský časopis Kaktusz-Világ pravidelně přetiskuje plné překlady některých našich článků.  Netroufám si odhadnout, jak se na současný časopis budou dívat budoucí generace.

casopis2

Po nepříliš dobrých zkušenostech, které mám s některými elektronickými úložišti dat, si myslím, že tištěné slovo jen tak nezanikne. Mimo normální knihovny tištěných knih a časopisů mám rozsáhlou elektronickou knihovnu se stovkami knih, časopisů a separátních článků o kaktusech a sukulentech. Elektronizace dokumentů umožnila zpřístupnit nedostupné tituly, ale pořád se nemohu zbavit dojmu, že elektronizované písemné dokumenty jsou velmi zranitelné. Jejich zobrazení a uložení na neustále se měnící média, změny software a hardware, se mi nezdají být dostatečnou zárukou bezpečnosti a trvanlivosti dat! Vzpomeňme na magnetofonové pásky, diskety, CD, DVD, dnes také flash disky. Budoucnost bude pravděpodobně ve vzdálených úložištích (cloudové služby). Kdo ale zaručí, že tato data nebudou zneužita? Vzpomeňme také, co může udělat s uloženými daty počítačový virus. Zcela zablokované počítače a počítačové sítě dnes nejsou nic ojedinělého. Tato, dá se říci elektronická svoboda, dnes vypadá nejen jako svobodná, ale také neomezená. Dějiny ukazují, že jakákoli svoboda je zneužitelná. Kýmkoli a čímkoli. Tendence kontrolovat a sledovat lidské jedince je tu od nepaměti. Jen dnes dostává jiné formy. A elektronizace společnosti, nadšeně přijímaná zejména mladou generací, je jen krůčkem k absolutní kontrole jedince. Někteří kaktusáři již na vlastní kůži poznali, jak úřady dokáží vytěžit elektronické informace o nich a jejich aktivitách. Proč o tom mluvím? Je to hlavně námět k zamyšlení. Nejsem vůbec proti internetu, internetovým médiím a jiným vymoženostem techniky, spíše naopak. Opatrnosti ale nikdy není dost! Kolikrát jsme byli ve své důvěře podvedeni?

Na burze v Chrudimi má Společnost českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů, díky pochopení chrudimského spolku, svůj informační a prodejní stánek. Také tímto způsobem se mezi pěstitele a zájemce o kaktusy a sukulenty dostává časopis Kaktusy i Atlas kaktusů.  Mnozí volají po tom, aby byl časopis Kaktusy volně prodejný. Protože se na financování vydávání časopisu sdružují finanční prostředky spolků a nemáme žádný podnikatelský kapitál, nutný k zabezpečení vydávání časopisu a jeho distribuci, není volný prodej časopisu možný. Co si spolky objednají pro své členy, to tiskneme a distribuujeme. Nemáme ani prostředky, které prodejní marketing potřebuje. Pouze minimální přebytky můžeme později nabídnout např. v prodejně Chrudimský kaktusář nebo ve stánku na burze. Proto také některé ročníky z nedávné doby jsou téměž či úplně rozebrány. Jsme rádi, že se vydávání časopisu stabilizovalo. Bez většího zájmu nemůžeme náklad časopisu zvýšit. Předplatné a odběr časopisu Kaktusy jsou věcí individuálního rozhodnutí. V době mých začátků bylo stavovskou ctí sdružovat se s ostatními kaktusáři a odebírat časopis. Jak se časy mění! Jedno však zůstává. Tištěný časopis je trvalým svědectvím doby a úrovně poznání. Jen kvalita určuje délku jeho aktuálnosti. Dá se to porovnávat s elektronickými médii? Myslím, že ne! Knihu nebo časopis si může přečíst každý, kdo umí číst, na rozdíl od elektronických médií, kde potřebujete zdroj energie a mediální zařízení. Ale budiž! Někdo má rád holky, jiný vdolky! Přesto bych chtěl všechny ubezpečit, že v časopisu Kaktusy najdete v každém čísle či speciálním čísle vždy mnoho nového. Koho zajímá rod Aztekium Boed. zjistí, že druh A. ritteri má novou varietu (rotundum), že byly vytvořeny nové kaktusové rody Bolivihanburya, Mariottia a Mortolopuntia atd. Mohl bych pokračovat, ale nechci. Čtěte časopis a budete mít takové informace z první ruky! Pro ostatní bude obsah časopisu zpřístupněn na webu SČSPKS po pěti letech po vydání ročníku. Co je pět let proti věčnosti! Dobré zdraví, nadhled a přiměřenou toleranci přeji všem čtenářům e-novin.

Vích Jaroslav
Author: Vích JaroslavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů.


Pin It
4.4444444444444 1 1 1 1 1 (9 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Štefan 2020-01-19 09:44
Jenom krátká reakce - je mi přes padesát a k dobrému počtení si potřebuji s knížkou či časopisem lehnout a s notebookem to není moc komfortní - proto preferuji klasickou (analogovou) formu. Rád bych si časopis "Kaktusy" předplácel, ale není mi to umožněno, protože nejsem členem žádného klubu. Myslím si, že je třeba malinko odlišovat mezi "volním prodejem" - třeba ve stáncích a mezi odběratelem, ktzerý si platí předplatné. Proto mi připadá argumentace použitá v článku trochu nepřesná a zavádějící.
Citovat
+1 #2 Petr Z. 2020-01-31 09:50
Každý člověk má právo na názor. Proč ne. Jen je škoda, že se v 21 století ještě stále bráníme pokroku. Nerozumím tomu, proč časopis Kaktusy není elektronicky přístupný na webu a tento článek mi to moc neobjasnil. Škoda...ale třeba se to časem zlepší...

Rád bych také vyjádřil velký dík všem zainteresovaným lidem, kteří se na tvorbě časopisu podílejí. Sám časopis neodebírám, ale kupuji si čísla, která mě zajímají a musím říct, že kvalita časopisů (u mě zejména speciálů) je opravdu neskutečná! Za to moc díky!
Citovat
+1 #3 Jaroslav Vích 2020-10-13 16:25
K předchozím dvěma příspěvkům: Omlouvám se za pozdní vysvětlení, komentáře jsem si přečetl až nyní. Vysvětlím základní principy fungování Společnosti ČSPKS. SČSPKS byla založena cca před 30 lety a zástupci kaktusářských klubů byl tehdy přijat základní dokument, t.j. Stanovy. Podle Stanov jsou členy SČSPKS jednotlivé kaktusářské organizace(ne jednotlivci!), tyto organizace sdružují finanční prostředky, které slouží pro financování vydávání časopisu. Výbor SČSPKS nevybírá žádné členské příspěvky na svoji činnost! Výbor SČSPKS, resp. vydavatelská a red. rada zabezpečují obsah, vydávání a distribuci časopisu jednotlivým organizacím. Další distribuci si zabezpečují jednotlivé organizace pro své členy(fyzické osoby). Časopis je možno získat jednotlivě přes pražskou organizaci za cenu 380,- Kč vč. poštovného. Tyto informace byly několikrát zveřejňovány. Výbor SČSPKS není nadřízeným orgánem žádné z organizací, je to výkonný útvar, který má jen omezené pravomoci. Nebráníme se pokroku, ale realita je trochu jiná, než se zdá. Postupujeme v duchu schválených stanov a principů proti kterým, nikdo z organizací za 30 let neprotestoval, ani nepožadoval změnu. Nedávno na toto téma proběhla i diskuse na plzeňském internetovém fóru. Časopis se tiskne pro kaktusářské organizace za jejich vybrané finanční prostředky. Z diskuzí obvykle vyplyne, že diskutující požadují jen volný přístup k informacím a ani neuvažují, že by za elektronický časopis zaplatili. Pokud bychom začali vydávat elektronický časopis, byl by to v dnešní době hodně riskantní pokrok. Znamenalo by to především hromadný úbytek předplatitelů. Je nutno se dívat hlavně na věkové složení aktivních kaktusářů. Vydávání časopisu (i elektronického) představuje především, ne zrovna malé, finanční prostředky, které od nikoho nedostáváme! Ne každý, jak jsem uvedl výše, by byl ochotný za elektronický časopis zaplatit! Nemáme bohaté sponzory a nejsme neziskovou organizací, která čerpá veřejné prostředky. Časopis je kolektivním dílem, které vyžaduje nemalý kus nehonorované práce. Organizace se na vydávání časopisu skládají (jako kdysi naši předkové na Národní divadlo). Časopis v e-formě publikujeme na webu SČSPKS pro členy, po uplynutí 5 let, od vydání tištěného ročníku. Jsou to jednoduché podmínky! Tak jako jiné organizace, tak i SČSPKS má své stanovené podmínky a je na rozhodnutí každého, jestli je chce akceptovat či nikoli. Existují daná pravidla, která dodržujeme i když se to mnohým nemusí líbit. Jejich změna může vyplynout z podnětů kaktusářských organizací a musí být schválena vrcholovým orgánem - valnou hromadou SČSPKS. Všichni z těch, kteří se na chodu SČSPKS a vydávání časopisu podílejí to dělají dobrovolně pro kaktusářskou veřejnost. A kaktusářská veřejnost se může s připomínkami obracet na vedení svých organizací, na členy výboru SČSPKS nebo přímo na mně.
Jaroslav Vích, předseda SČSPKS ()
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.