Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

S Rudou Šubíkem jsme měli jednou prázdnej víkend v Cd México (1979). Zavolal jsem Dudley Goldovi do Cuernavaca, jestli by nám neukázal nějaké kaktusy v okolí. Samozřejmě ano. Cuernavaca je Ciudad Eternal Primavera, jižně od hlavního města.

Dudley měl krásnej dům, zahradu s kaktusama, a starou americkou kraksnu. Jezdil tak, že od prava doleva křižoval silnici a přitom mluvil rukama. Bylo mu 92 let. Mráz nám běhal po zádech. Ukázal nám lokality Mammillaria magnifica, M. zephyranthoides, Coryphantka elephantidens.

Byl to úžasnej člověk, nakonec jsme u něj zůstali tři dny. D. B. Gold projezdil jako geolog hodně míst po Mexiku, našel hodně zajímavých rostlin, taky v Sierra Madre Occidental mamilárii, co po něm pojmenovali M. goldii. Roste pod borovicemi, na podobných skalkách jako jiné příbuzné – M. saboae, M. theresae, M. roczekii.

goldii

Mammillaria saboae ssp. goldii.

Ovšem to nejlepší. Přes ulici bydlel jeho kamarád Dough, taky amík. Koupali jsme se u něj v bazénu a chodili k němu na snídani, protože měl hospodyni, která dělala neuvěřitelně dobré huevos rancheros. On to byl jeden z ředitelů NASA na penzi, který řídil cestu astronautů na měsíc. Báječnej chlap. Večer jsme popili Chivas Regal Black label a pojedli bistecas a pak zašli k dalekohledu, co měl na střeše. Dost velký optický vehement, ovšem Měsíc na dlani. Ukazoval nám, kam ti chlapci v Apollo 11 přistáli. On měl na starost Eagle Moon-landing, tj. přistání Orla na měsíci.

Měl na zahradě pár kaktusů, cereusy a opuncie, ale nic moc. Trochu jsme mu to tam s Rudou vylepšili, nasekali jsme v divočině cereusy a nasadili je podél zdí. Báječná zábava. A večer jsme zase při lahvince koukali na Měsíc.

Oba ti pánové dávno nežijí, ale mám na ně krásné vzpomínky, byli neobyčejně laskaví.


Pozn. red.: Jan Říha cestoval po Mexiku – díky svému studiu, díky botanické zahradě i díky mnoha svým kontaktům se slavnými osobnostmi, s cestovateli po kaktusových krajích. Cestoval i dlouho předtím, než jsme se za moře vydali i my, další a další Češi (i Slováci). Hltali jsme jeho cestopisné články v časopisu Kaktusy. A protože byl jeden z prvních, i proto, že je pamětníkem, rádi vám předkládáme jeho vzpomínky.

 

Říha Jan
Author: Říha JanEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.4285714285714 1 1 1 1 1 (14 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.