Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Je štědrý den, krásné ráno kolem deváté. S naším Pepíkem se procházím v blízkém lesíku, po pěšině směrem k pasťáku, slunce svítí jako o Vánocích, v lesíku se pod paprsky slunce blýští odhozené petláhve, mezi bělostnými plácky s toaletním papírem. Prostě klasika.

Po návratu z procházky bloumám po skleníku, nekvete nic, co bych už několikrát do prosincových novin nezařadil. Drobné mamilárky, špičky poupat koukají z temínek Solisia pectinata, sem tam nějaký turbiňáček.

Kvetou také Pachypodium saundersii, nyní dvě rostliny. Pokoušíme se je sprášit, kvítka jsou na dosah z kuchyňského okna. Opylení není jednoduché, zkoušíme fousem ze smetáku, taky špičkou listu z Calibanus nebo Nolina přenést tenkou květní trubkou trochu pylu na bliznu. Na jaře uvidíme.

Pokud chcete o kytce vědět více, doporučuji stránku Jany a Vaška Křížových www.divnykytky.wz.cz

DSC01064 m

Vždy se do novin snažím vsunout co nejhezčí obrázky, nyní nemám, že by tedy nějakou radu? Můj šedý vous napovídá, že už bych i mohl. Ale chyba lávky. Tolik lidí mi píše, proč se jim ukázala na kytce bílá, žlutá, hnědá, růžová skvrnka. To samé se v duchu ptám, když se ta skvrnka objeví na mé kytce. Prostě nevím, a čekám, jestli chybička odroste, nebo zda flíček zapůsobí fatálně. Nikdy jsem však nepozoroval, že by se nakazily další kytky z okolí. Pokud se ovšem nejednalo o skoro neviditelnou svilušku (červený pavouček), jež se projevila právě rezavějícími místy na jedné a pak i na okolních kaktusech. Velmi dobře se jí daří na digitkách, kde může snadno přelézat z jedné bradavky na sousední. Ale o tom všem se dobře čte na jiném místě, v článku o škůdcích a chorobách. Tento odstavec bych mohl doložit pár obrázky, ale nebudu vám kazit smysl pro krásu!

V tento předvánoční čas je už volněji, objednávky jsme rozeslali, je čas na vánoční pečivo, v tomto případě na tvorbu vánoček. Na obrázku je vidět, jak Šárka přisypává cukr a Pavlínka pozoruje množství gramů na váze. Já dávám bacha, aby vše bylo pěkně do vodováhy.

DSC09465 m

To je, milí čtenáři, pro rok 2019 vše. Těší nás, že tyto noviny tak pilně čtete, data o sledovanosti najdete ve statistice našeho webmastera Henryka Sikory. Jsou to úctyhodná čísla.

Je třeba za to poděkovat všem, kteří do novin přispěli. Tvrdím, že toto médium velmi účinně přispívá k oblibě našich kytiček mezi lidem, a jistě i mezi mladšími. To je přes všechna protivenství jistota, že naše záliba má slibnou budoucnost.

Je třeba poděkovat všem, kteří tyto noviny čtou. Jak vidíte, nevynořují se vám tu žádné reklamy, které by noviny financovaly. Nikdo z autorů nepobírá žádný peníz. Pro ně je odměnou to, že jejich příspěvky čtete. Snad i to, že jsou tvůrci novin, které si své místo na slunci drží už 20 let.

Za měsíc na shledanou, Pavel Pavlíček.

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.5 1 1 1 1 1 (24 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.