Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Při naší poslední cestě za kaktusy jsme v lednu 2019 navštívili Bolívii. Jedním z mých přání bylo vidět v přírodě G. cardenasianum a hlavně jeho varietu armatum.

1 1 m

18. ledna jsme zastavili na lokalitě u La Parroqia, u které jsem měl poznámku G. armatum. Po vystoupení z auta a průchodem trnitými keři jsme po malé chvíli uviděli první rostliny.

1 2 m

Na tomto místě jich rostlo docela velké množství, spolu s nimi velké, nádherně vytrněné Parodia commutans (maxima).

1 3 m

1 6 m

Gymna na této lokalitě bývají označována jako G. armatum f. světlé trny, nebo přechodná forma G. cardenasianum a G. armatum.

1 4 m

1 5 m

Ještě tentýž den, pozdě odpoledne, jsme dorazili do  Paichu Centro, kde je v těsné blízkosti vesnice  Wuaico Seco lokalita pravého G. cardenasii v. armatum s tmavými trny.

2 1 m

2 6 m

Protože se blížil večer, rozhodli jsme se na lokalitě nocovat. To mám nejraději, protože je dostatek  času na podrobný průzkum, focení a případné hledání zralého plodu.

2 7 m

I když je lokalita blízko vesnice a v okolních kopcích jsem viděl děti s pasoucím se stádem, rostlin je tam stále dost a vypadají, že jsou v  dobrém stavu. Spolu rostou i P. commutans, aj. Po dvou dnech jsme projížděli z Yunchara do údolí řeky San Juan del Oro, asi 60 km j. od Carrizal. Měl jsem v navigaci ještě jednu lokalitu, na soutoku u městečka Higueras, a protože to byla poslední šance pozorovat klasické G. cardenasianum, tak jsme tam zastavili. Po vystoupení z auta bylo vidět, že lokalita je za řekou, za pruhem hustého rákosí a na docela strmém hřebínku.

3 1 m

Nikomu z ostatních členů výpravy se tam v horku trmácet nechtělo, ale já se nechtěl hned vzdát, tak jsem vyrazil sám. Vody v řece bylo jen po kolena, v rákosí byla pěšina a svah byl strmý a z počátku špatně přístupný. Hned na druhý pokus jsem se úžlabinkou dostal přes nejstrmější část, a pak jsem  ke svému překvapení narazil na starý, kamenný chodníček, po kterém se dalo pohodlně dojít až na hřeben.

Už cestou nahoru jsem viděl žluté sloupky Parodia fulvispina v. brevihamata.

3 2 m

a také Blossfeldia liliputiana.

3 3 m

Až úplně nahoře se začala objevovat gymna. Byla docela malá, ale kvetla a byly na nich nezralé plody.

3 6 m

Udělal jsem několik fotek, sebral pro jistotu jeden plod (ukázalo se, že semena docela dobře klíčí) a spěchal zpátky, abych ostatní nezdržoval.

3 4 m

3 5 m

Trochu odřený, ale spokojený jsem přebrodil řeku, kde se zatím zbytek výpravy cachtal ve vodě. Až po návratu domů a přečtení článku v časopise Cactaceae etc. 1/19 jsem si uvědomil, že místo i popis této lokality se nápadně shodují, takže jsem vlastně pozoroval nově popsanou varietu G. cardenasianum v. pseudocrassispinum.

3 7 m

Klasické G. cardenasianum snad někdy příště.

 

Doporučená literatura: Cactaceae etc. 1/19  a  Kaktusy 2004/3.

 

Nešuta Vladimír
Author: Nešuta VladimírWebsite: https://kaktusy-lithopsy-atd.webnode.cz/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.6428571428571 1 1 1 1 1 (14 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.