Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Už je teplo, i dny se prodlužují a poupátka se otevírají, kam se podíváš. Tento šperk mezi kaktusy, Sclerocactus, asi parviflorus (?) vám rozkvetlý ukážu až v příštích novinách.

Zato tento Sclerocactus (také jej naleznete pod jmenovkou Coloradoa) mesae-verdae už pomalu odkvétá. Zimoval v teplém skleníku, mezi 5 – 10 °C, jinak by tak brzo nekvetl.

Další mrazuvzdorka – Toumeya papyracantha SB 504, vyniká svými velmi ozdobnými bílými trny. 

5 1 1 1 1 1 (1 hlasující)

Ještě jednou – E. „polyacanthus“ n. n. sp. La Salitrera.

V roce 2018 se nám podařilo rostliny E. „polyacanthus“ n.n. pozorovat úplnou náhodou v řídkém dubo-borovém lese ještě před sjezdem do údolí, ve kterém se nachází obec La Salitrera. Byly to rostliny úplně shodné s těmi z pastvin, o kterých psal v dubnu roku 2009 Libor Kunte a které byly připomenuty v předcházejícím díle seriálu.

5 1 1 1 1 1 (2 hlasujících)

Zajímavé pohledy účastnice zájezdu, manželky gymnofila Martina Tvrdíka, která díky tomu že je nekaktusářka…


Dobré ráno. Z oka se pěkně kouří. Ze stanu vidím z vody dvě čouhající hlavy. Kdo jiný by tam asi mohli být, když jsme tady sami. Za chvíli se hrobové ticho vyměnilo za pěkný mumraj. Desetičlenná bolívijská rodinka si přijela vyprat prádlo. Vytahali škopky, nabrali vodu a začalo praní s dělbou práce.

5 1 1 1 1 1 (2 hlasujících)

Můj první kontakt se Stevenem G. Brackem byl přes e-mail v lednu 2019. Psal jsem mu o informace na přesné lokality jeho dvou sběrů Pediocactus despainii. Dostalo se mi neuvěřitelně milé odpovědi s detailními informacemi k daným rostlinám, ačkoliv jsme se nikdy neviděli. K mému velkému potěšení jsem byl asi o měsíc později požádám o pomoc spojenou s návštěvou Stevena a jeho ženy Lindy v Čechách. Byli pozváni do Prahy na tradiční Sympozium.

5 1 1 1 1 1 (2 hlasujících)

Ve dnech 22. až 24. února 2019 proběhl v Horních Počaplech již 3. ročník Setkání mrazuvzdorných kaktusářů. A je třeba říci, že se akce opět velmi vydařila. Přijeli jsme, tak jako pokaždé, již v její předvečer, v pátek 22. února. Klub kaktusářů

1 1 1 1 1 (0 hlasujících)

Nedávno - tedy před 7 lety - byl popsán nový taxon, Echinocereus viridiflorus v. canus, roste poblíž městečka Solitario, v Texasu. Nová kytička vzbudila mezi milovníky kaktusů rozruch, díky svému nádhernému hustému a často úplně bílému otrnění. Do naší rubriky ji poslala Italka, paní Monica Ulivelli.

1 1 1 1 1 (0 hlasujících)

Některé sukulenty rostou soliterně celý svůj život. Třeba desítky let, aniž by vyprodukovaly jedinou odnož jako náznak snahy o potomstvo, které by pak udrželo jejich druh na tomto světě. A pak jednoho dne vykvetou a jejich květenství je tak obrovské, že jim vezme všechnu zbylou sílu a rostliny poté postupně odumírají.

1 1 1 1 1 (0 hlasujících)

Jméno rodu je, jak už to obvykle bývá, složeninou dvou řeckých slov. Phyllon znamená list a anthos je termín pro květ. Celá složenina vznikla díky zvláštnímu způsobu růstu drobných květů, které se objevují u řapíku listů. Rod Phyllanthus z čeledi Euphorbiaceae zahrnuje asi 700 druhů.

1 1 1 1 1 (0 hlasujících)

Přátelé, zvu Vás na tak trochu jinou cestu po Mexiku. 20.10. – 15.11. A proč jsem se rozhodl, že naplánuji „trochu jinou cestu“? To bylo tak. Už asi před rokem jsme s kluky z Ustí nad Labem začali mluvit o podzimu 2019. Co bychom chtěli vidět? Tak jasně že kvetoucí ariáky. To je na podzimní cestě jasná volba.

1 1 1 1 1 (0 hlasujících)

Stálé více kaktusářů věnuje pozornost aranžování květináčů, zejména u tzv. miniaturek. Typickým představitelem jsou např. turbinikarpusy. Uměním je pak naaranžovat misku tak, aby se vzhledově co nejvíce blížila přírodnímu prostředí, nejlépe přímo lokalitě.

5 1 1 1 1 1 (5 hlasujících)

minulém čísle novin se p. Gustav Brejník z Krabčic ptal na neznámý ferokaktus. Tady je odpověď p. Jana Říhy z Lysé n. L. Tímto mu děkujeme.

Ten fero z novin mi silně připomíná Ferocactus haemanthus (jistota 95 %). Je ve sbírkách prakticky neznámý – vzácný to obrázek.

1 1 1 1 1 (0 hlasujících)

Cactus Explorer 24
Vyšlo nové číslo Catus explorer 24.
Další vydání je plánováno na září 2019.

1 1 1 1 1 (0 hlasujících)

Otevírání skleníků v Chrudimi MÁ STÁLÉ DATUM – vždy prvního máje (1. května). Prvomájové otevírání začíná v 10 hodin dopoledne, na středověkém chrudimském náměstí, pěkně uprostřed, u kašny s morovým sloupem.

1 1 1 1 1 (0 hlasujících)
   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.