Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Už je teplo, i dny se prodlužují a poupátka se otevírají, kam se podíváš. Tento šperk mezi kaktusy, Sclerocactus, asi parviflorus (?) vám rozkvetlý ukážu až v příštích novinách.

image001

Sclerocactus parviflurus (?)

Zato tento Sclerocactus (také jej naleznete pod jmenovkou Coloradoa) mesae-verdae už pomalu odkvétá. Zimoval v teplém skleníku, mezi 5 – 10 °C, jinak by tak brzo nekvetl.

image003

Sclerocactus sp.

Další mrazuvzdorka – Toumeya papyracantha SB 504, vyniká svými velmi ozdobnými bílými trny.

image005

Sclerocactus (Toumeya) papyracantha SB 504

Mammillaria (dříve také Krainzia) longiflora je díky svým dlouhým květům ve sbírce vidět už z dálky. Podrobnější informace si pohodlně vyčtěte v Galerii kaktusů nahttps://www.cact.cz/galerie_test/detail.php?id=22

image007

Mammillaria longiflora PP 1470, Paso de Coneto, Dur.

Další mamilárka sice krásou květu nevyniká, zato jich je požehnaně. Je to milá miniaturka, ale je i vzpomínková. Dostal jsem ji od skvělého německého pěstitele, nebohého Hanse Daniela.

image009

Mammillaria giselae


Stále používám jméno Solisia. Raději než Mammillaria, ale žádný taxonomický důvod k tomu nemám. Prostě se mi to víc líbí. Její předkové rostou poblíž Tehuacan, v Mexickém státu Puebla. Nálezu jsem přisoudil číslo PP 663. Roste tam společně s další nádhernou a vzácnou kytkou, Mammillaria napina PP 662, tu představíme v příštích novinách. Nyní je plná poupat. 

image011

Solisia pectinata alias Mammillaria pectinifera PP 663, Tehuacan, Pue.

 

Tolik obrázková část mého povídání. Nyní chci informovat o změnách, které se po 20 letech týkají těchto novin. Čtenář by neměl změny pocítit. V první řadě se mění webmaster, bude to přítel Henryk Sikora z Plzně. Mění se redakce, ta se tvoří za pochodu. Mění se charakter novin – nebudou ve vlastnictví Pavla Pavlíčka, takže zprávy komerčního charakteru i dříve „konkurenční“ nabídky budou přístupny i dalším zájemcům (za peníze, ještě nejsou vymyšlena pravidla).

Noviny bude financovat chrudimský spolek. Za tímto účelem bude zdraženo vstupné na Chrudimskou burzu ze 40 na 50 Kč. Z této částky budou placeny výdaje na tvorbu novin i na tvorbu Galerie kaktusů https://www.cact.cz/galerie_test/galerie.htm.

Ing. Zdeněk Podešva po 20 let perfektně noviny tvořil. Jeho je zásluha a velkým dílem i nápad noviny vydávat. Zato mu patří veliké poděkování.

Tak zase za měsíc – Pavel Pavlíček.

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (1 hlasující)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.