Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Několik čtenářů se mne tázalo, jak si přesně vysvětlit u této skupiny hybridních astrofyt označení, tedy doplnění či rozšíření popisu KIKKO. Jméno KIKKO je formování žebra do boulí (vodorovných záseků na žebrech).

Jak je uvedeno v předchozím příspěvku na IN, je nutné u A. myriostigma vydržet do jisté velikosti (zpravidla 4-7 cm), odkdy se  hrany žeber začnou od temene vyvíjet tímto sekaným způsobem. Poměr výskytu této formy v dalších generacích je asi 50-60%. Je to tedy poměrně slušná úspěšnost při výběru (selekci) nových generací mladých rostlin z výsevů. Zde je několik rostlin z naší kolekce zmíněného typů.

A01 m

A02 m

A03 m

A04 m

A05 m

A06 m

A07 m

Typy KIKKO A. myriostigma

U astrofyt z okruhu Astrophytum capricorne (vč. niveum, senile) se tento znak nevyskytuje, já jsem ho alespoň nikdy neviděl. Velice ojediněle se objevují spíše monstrózní jedinci připomínající tento znak, a to ve statisícových výsevech (Asie – Japonsko, Thajsko, nově Čína). Jedná se tedy spíše o kusovou raritu. Semeny jsou však nadále tyto monstrózní formy nemnožitelné. Tyto pokusy jsem dělal na rostlinách zakoupených v Japonsku, ale bez úspěchu. Vždy mi v nových generacích klíčily klasické typy. Pokud tedy chceme tyto anomální kusy množit, tak jen vegetativně.
Výborně funguje roubování segmentů těchto monstrózních rostlin na Ferocactus glaucescens. Velmi rychle se tím vytvářejí nové hlavičky rostlin, identické s původním vizuálním charakterem.
Zde jen pro představu připojuji fotografii rostliny vzniklé výběrem ze silnotrného A. niveum (cv. crassispinum) Buffalo. Otrnění naprosto postrádá.
Hrany žeber formuje do zmíněných bouliček, připomíná tedy typ Kikko.

A08 m
Dalším druhem, kde lze na Kikko formu narazit, je Astrophytum coahuilense - (japonský název Hakuran Kikko Monstr).
Docílení semen je u této formy problematické, protože květy z velké části nemají bliznu. Ovšem dají se ve větších výsevech najít jedinci, kteří vykvetou plně vyvinutým květem a semena tvoří bez problémů. Nebo alespoň využitím pylu z těchto Kikko forem zpětně zkřížit s klasickou formou. Následně ve výsevech vyhledávat a selektovat semenáčky se špičatým žebrem. Zde je možnost selekce již v malé velikosti semenáčů, zřetelnost tohoto znaku je viditelná ve velikosti 5mm, tedy 3-4 měsíce od výsevu.

A09 m

A10 m

A11 m

A12 m

Název Kikko je používán také u druhu ornatum. V Evropě se tato „špičatá“ forma někdy označuje jako AstroBergia (křížení s Leuchtenbergia principis).

Moje pokusy s křížením těchto rodů (Astrophytum x Leuchtenbergia) však byly bezúspěšné (povedlo se mi pouze křížení s Ferocactus x Leuchtenbergia). Proto předpokládám, že se jedná o fixování a prohlubování určité přírodní anomálie.

Rostliny kvetou, tvoří semena, a opět výběrem je možné docílit dalších generací pravokořenných semenáčků.

Vždy se ale jedná o výběr. Tedy všechny rostliny v nové generaci tento znak nenesou. Avšak u A. ornatum, je již v centimetrové velikosti zřetelný vývoj špičatých semenáčků. V těchto případech je tedy selekce a případné vyřazení klasických forem možné již po pár měsících od výsevu.

A13 m

A14 m

Zřejmě v nejrozmanitější podobě se znak Kikko objevuje u Astrophytum asterias. Vizuálně jsou rostliny na první pohled velice odlišné od klasické (nalezištní) formy. Při opakovaném množení výsevem jsou v následných generacích těžko dosažitelní stejní potomci s výraznější podobou svým rodičům. Poměr Kikko semenáčků je však také poměrně uspokojivý (20-30%). Dá se tedy říci, že vzhledově co kus, to originál. V naší sbírce je několik stovek těchto zajímavých rostlin, a opravdu identické rostliny nenajdete. Navíc snahou  dostat při křížení do rostlin například červený květ (tedy křížením s typem Akabana - vizuálně klasický asterias, ale s červeným květem) nebo husté vločky z typů SuperKabuto se v nových generacích objevují takoví krasavci, kteří nesou všechny požadované vlastnosti současně (například Kikko s vločkováním jako SuperKabuto, ale navíc se při květu objeví nečekaně syté tóny přecházející z růžových až do fialových odstínů).

A16 m

A17 m

A18 m

A19 m

Co říct závěrem? Práce s rodem Astrophytum nikdy nebere konce. Před deseti lety mně jeden kaktusářský přítel řekl, že bych měl současně pěstovat i jiné rody, abych, až mě přestanou Astrophyta bavit, měl i něco jiného. Musím však s potěšením konstatovat,že mě tato možnost vytvářet si zcela nové unikátní rostliny různým křížením v rámci druhů či rodů i po tolika letech baví čím dál víc, ba naopak místa stále ve skleníku ubývá a astrofyta téměř vše ostatní ze skleníku vytlačila.

A20 m
Pokud Vás tyto rostliny zaujaly, je možné koupit si moji novou knihu, kde naleznete mnoho dalších zajímavých fotografií a popisů rostlin nejen z naší kolekce, ale i od pěstitelů a přátel z celého světa. Knihu pouze v anglickém znění s názvem "The NeverEnding Story of Astrophytum hybrids" lze objednat i na www.cact.cz.

 

Pavlica Roman
Author: Pavlica RomanWebsite: http://www.starastrophytum.comEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Břehová 659/10, Brno 61400


Pin It
4.3529411764706 1 1 1 1 1 (17 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Sedlacek Miroslav 2020-01-19 23:50
:roll: Moc pěkné.
Citovat
0 #2 Mário Snopka 2020-02-06 05:14
Mne tieto hybridy moc nehovoria, ale rád si pozriem ich roznanitosť. Niektoré tie asteriasy vyzerajú už ako Lophophora. Docela zaujímavé.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.