Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Nyní je tomu už více než 10 let, co se podařilo legální cestou importovat mnoho rostlin rodu Astrophytum z Japonska do naší kolekce.

Mezi nimi i krásné rostliny A. ornatum, které se převážně vyznačují zřetelnými mezižeberními záseky a hrbolci, jež známe například také u druhu A. myriostigma s názvem Fukuryu, a též mohutnějším plstnatěním těchto výstupků i celého těla rostliny.

Nejde tedy jen o klasické vločkování, známé z přírodních lokalit tohoto nejrobustnějšího astrofyta. Zajímavé je též vytvářením trnů i v těchto „mezi-žeberních“ částech.

 

01

 

Rostliny bohatě kvetou a bez problémů tvoří i mnoho semen. Semenáčky z nové generace vykazují v hojném počtu původní popsané znaky rodičů, ale též můžeme selektovat a vytvořit kolekci mnoha odlišnějších forem, přes krásně vytrněné, přes téměř beztrnné, až po úplně nudální jedince.

 

02

03

 

Před mnoha lety jsem též dostal stovku semen od kamaráda z Německa, od pěstitele těchto hybridů a kultivarů, pana Gerta Schillinga. Semena pocházela z rostlin dovezených z Číny. Zde je dobře patrná odlišnost ve vzhledu rostlin, zřejmě způsobená i křížením s druhem A. myriostigma. Rostliny vzniklé z těchto semen jsou mnohem plošší a robustnější.

Ve výsevu bylo též mnoho variegátních jedinců, což utvrzuje mou domněnku o křížení s druhem A. myriostigma. Tito variegátní jedinci totiž často vznikají mezidruhovým křížením. Nejčastěji to je možné sledovat u A. asterias X A. coahuilense... Tito jedinci již totiž ztrácejí mezižeberné anomální znaky a spíš ve velké míře vytvářejí jen plyšovou linku na hraně žeber, často např. u A. myriostigma „HAKUYJO“. Také květuschopnost přichází mnohem dříve nežli u přírodních klasických ornát. Někteří jedinci kvetou již pátým rokem od výsevu ve velikosti okolo 6 až 7 cm.

 

04

05

Všechny prezentované rostliny A. ornatum rostlou na vlastních kořenech velice dobře a rychle. To je někdy až nepříjemné vzhledem k jejich velikosti za poměrně krátkou dobu a potřebnému místu k jejich pěstování v našich sklenících s limitem místa...

Závěrem ještě několik fotografií kolekce A. ornatum.

 

06

07

Zdravím všechny příznivce.

Roman Pavlica,

StarAstrophytum s.r.o.

www.starastrophytum.com

Pavlica Roman
Author: Pavlica RomanWebsite: http://www.starastrophytum.comEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Břehová 659/10, Brno 61400


Pin It
4.3888888888889 1 1 1 1 1 (18 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.