Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Musím se zmínit hned v úvodu o počasí. Těšil jsem se na první jarní měsíc, kdy už obvykle sluníčko vytahuje teplotu ve skleníku dosti vysoko a i venkovní teploty nebrání tomu, abych rostliny, zimující v bednách pod parapety, vystěhoval na letní stanoviště. Letos to bylo nějak jinak. Březen byl studený, zamračený, noční teploty klesaly pod bod mrazu docela hluboko a ani přes den tomu nebylo jinak. Zejména v první polovině měsíce bylo dost mrazivých dní. Snad až v poslední dekádě se začalo přes den objevovat na obloze slunce. Teplota ve skleníku tím pádem vyskočila na dvacítku i výš, ale na stěhování kytek do lufťáku to ještě nebylo. Přišlo to až v úplném závěru měsíce. Ze dne na den přišlo opravdové jaro. Ze země začaly jarní rostliny vystrkovat špičky, ptáci mě po ránu začínali budit zpěvem. Přišla ta pravá chvíle ke stěhování kaktusů ven. Dal jsem se samozřejmě do toho a dost mi to zvedlo náladu. Sice jsem na rostlinách, umístěných celoročně na parapetech, jen tu a tam objevoval nesmělé špičky poupátek a o květech jsem si samozřejmě v této době mohl jen nechat zdát.

Máme ale na Plzeňsku sbírky ve sklenících lépe exponovaných i lépe vytápěných než je ten můj, a tak se na sociálních sítích neváhal pan Jan Jíška zmínit o tom, že ve Štěnovicích už jaro začalo před několika týdny. Své tvrzení dokladoval snímky kvetoucích rostlin.

Rozhodl jsem se o jeho květy podělit i s vámi. Je to sice trošku jako bych se k němu do skleníku vlámal, ale snad se na mě Honza pro to víc zlobit nebude.

06

Mammillaria hermosana

04

 

07

Honza je velký přítel mamilárek.

 

01

 

02

Ale kvete u něj jak vidno i leccos jiného v této době.

 

05

 

V době, kdy mnozí váháme, zda už je čas přestěhovat rostliny ze sklepů a jiných zimovišť, je u Honzy ve skleníku sezona v plném proudu a rostliny jsou ve vegetaci. Má jistě ze svých kytek radost a neváhal se s námi o ní podělit.

 

03

Tahle „pérezka“ vykvetla u mě. Nikoliv však ve skleníku, ale na parapetu okna v ložnici. Byla tam na zimu z důvodu, že je roubovaná na jusbertu, který v létě vykvetl a mým přičiněním vytvořil plod. Tak aby uzrál v teple. Však jsem tu o tom už referoval. Semínka už jsou vyprána a budou se vysévat.

Tak nám všem přeji co nejhezčí jaro, spoustu radosti z kytek a květů a taky abychom se už co nejdřív mohli zase scházet. Jinak je to otrava.

 

A na závěr jako obvykle…

 

Taková malá kolekce kaktů vypadá jako tábor válečných skřítků. Usekněte tomu bojovníkovi hlavu nebo ruku: naroste z ní nový ozbrojenec mávající meči a dýkami. Život je boj.

 

Karel Čapek  -  O pěstitelích kaktů    

 

Vinař Jiří
Author: Vinař JiříWebsite: http://www.kkplzen.eu/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Starý Plzenec


Pin It
4.8666666666667 1 1 1 1 1 (15 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.