Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Máme zde v Polabí (Lysá nad Labem) velmi tvrdou vodu – podložím jsou zde měkké opuky snadno vyluhovatelné dešťovou vodou, studniční voda je bez úpravy zcela nepoužitelná. Na malých semenáčích se tvoří krusta uhličitanů, povrch substrátu vytváří tvrdou krustu – zejména, když do zálivky přidáme minerální hnojiva.

Dešťová voda není vždy k mání a je ji vhodné upravovat převařením, obsahuje množství mechových a řasových výtrusů, mnoho bakterií a plísňových spór, zejma starší, patřičně v sudu odleželá.

Manželka si koupila vysoušeč/odvlhčovač vzduchu – z vlhka v koupelně a na chodbě se v zimě na zdech objevovaly nepěkné porosty plísní aj aerofytů, (cítit jak ve vinném sklepě).

VYSEVY-8

Ilustrační foto - výsev. 

Produktem vysoušeče je vyyčištěný sušší vzduch a také čistá voda, hromadící se jako odpad. V některých vehementech je dokonce ionizátor produkující ozón. Získaná voda je tak prakticky destilovaná a dokonale sterilní. Při vlhkosti 60-70 % lze za 24 hod získat i 1,2-1,5 l sterilní vody bez iontového zatížení. Pro kulturu semenáčů je velmi vhodná. Do každé zálivky je vhodné přidat několik kapek hnojiva pro vyrovnání osmotických poměrů v kořenech. Uchovávám vodu v plastových kanystrech, ani po měsících se voda „nekazí“, nezelená, nepáchne. Možná by se dala i pít, ale k tomu jsou jiné produkty.

 


 

Pozn. red.: k dezinfekci dešťové vody lze využít i sluneční záření – informace např. ZDE (stránky SZÚ Praha). Osobně jsme vyzkoušeli i obyčejné PET lahve a fungují také dobře (patrně stačí vliv teploty). Samozřejmě tento postup není v našich zeměpisných šířkách použitelný v zimě.

 

Říha Jan
Author: Říha JanEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (11 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.