Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Rostlinu na přiložených obrázcích mi v roce 1997 přivezl Rudolf Šubík z Jižní Afriky. Patří k největším ozdobám sbírky a každoročně ochotně kvete. Letos na konci prázdnin se na pravidelně zkracovaných větvičkách objevilo několik desítek poupat.

Jejich celkový počet je za těch 24 let opravdu rekordní.

Pachypodium bispinosum pochází z Provincie Východní Kapsko v Jihoafrické republice. Rostlina je zejména v mládí velmi podobná Pachypodium succulentum, kdy se rozdíly bez pozorování listů a květů nedají stanovit. Kvete rovněž velmi ochotně a v raném věku na poměrně tenkých, olistěných větvích, které vyrůstají z masívního kaudexu. Listy jsou 2 až 3 cm dlouhé a trny dosahují délky jen 1,5 až 2 cm. Hlavním rozdílem od Pachypodium succulentum je květ, který má jiný tvar a přes geografickou blízkost stanoviště nejsou známé žádné hybridy.

Pěstování je snadné, rostlina patří v kultuře k nejtvrdším druhům pachypodií, které téměř nelze zahubit. Po celou vegetační sezonu mám tento exemplář umístěný na venkovním parapetu, kam svítí sluce téměř celý den.

Je to jeden z mála druhů pachypodií, které lze množit semeny i vegetativním způsobem (řízkováním vyzrálých mladých větviček), řízkovanci však mají hubený a spíš nepravidelný kaudex.

Pachypodium bispinosum 1 750Obr. 1: Pachypodium bispinosum, násada květů 6. září 2020.

Pachypodium bispinosum 2 1 750Obr. 2: Pachypodium bispinosum, pohled na kaudex.

 

Gratias Jan
Author: Gratias JanEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.6666666666667 1 1 1 1 1 (6 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.