Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Josef Hovorka
(13. 4. 1924 – 6. 8. 1997)

O něm nelze dost dobře psát jako o významném brněnském kaktusáři – pěstiteli, protože celý život měl jen okenní sbírku kaktusů, kde pěstoval především rebucie. Jako brněnský patriot musel mít také ve sbírce několik astrofyt.

Svým rebuciím dobře rozuměl, ale jeho hlavní přínos pro kaktusářské dění spočíval v jeho funkcionářské činnosti. V Brně pracoval jako dlouholetý pokladník, stejnou pozici zastával i v nově založeném Svazu českých kaktusářů v roce 1969. Jako funkcionář byl velice dobrý, ale pro své osobní vlastnosti si dokázal znepřátelit některé lidi. Doplatil na to tím, že nakonec musel odejít z výboru Astrophyta.

Velkou roli měl při navazování kontaktů brněnské organizace s obdobnými kaktusářskými organizacemi v zahraničí. V době budování socialismu u nás byly kontakty samozřejmě omezeny jen na východní blok. Využíval svých jazykových znalostí – ovládal němčinu a maďarštinu – aby navázal kontakty s kaktusářskými organizacemi v tehdejší NDR a Maďarsku, konkrétně to bylo v Görlitz a v Budapešti. Brněnští kaktusáři jezdili do těchto dvou měst, opačným směrem do Brna mířili němečtí a maďarští kaktusáři. Tak jsme se dostali do kontaktu s Michaelem Haudem, jehož prodejní nabídka rostlin (i některých novinek, které u nás nebyly dostupné) znamenala pro brněnské kaktusáře vítaný zdroj přírůstků do sbírek.

6 JHovorka 750

 

Stuchlík Stanislav
Author: Stuchlík StanislavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Člen výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů a redakční rady časopisu Kaktusy, předseda Notosekce a redaktor časopisu Minimus.

Adresa: Jílová 23, 639 00 Brno, Telefon: 776 495 498


Pin It
4.2857142857143 1 1 1 1 1 (7 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.