Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Jiří Macháček
20. 12. 1931 – 10. 10. 1991

V Brně proslul jako neúnavný organizátor spolkového života. Patřil k lidem, na kterých je postavena činnost zájmových organizací, kteří obětavě pracují pro ostatní a nelitují času ani námahy pro tuto svou činnost.

V Brně např. pořádal spolkové akce semen, stejně tak pro sekci Gymnofil. Pro tuto sekce měl především v dobách jejího začátku velký význam. Když bylo v srpnu 1970 na schůzi sekce rozhodnuto, že bude vydávat zpravodaj „Gymnofil“, začal se o napsání, rozmnožování a rozesílání starat právě J. Macháček. Tehdy vycházel „Gymnofil“ na formátu A 4, množen byl cyklostylem. Až do roku 1986, když se už projevil jeho zhoršující se zdravotní stav, se o něj staral J. Macháček.

Poslední roky existence Svazu českých kaktusářů až do jeho násilného rozpuštění byl v něm jednatelem. Jak hodnotil B. Schütz, tehdejší předseda SČK, práce s tím spojená byla náročná, především při přípravě sjezdu.

V kaktusářských kruzích byl znám J. Macháček jako milovník „baculatých“ gymnokalycií (G. denudatum, buenekeri, horstii), o kterých říkal, že dobře ladí s jeho postavou.

Zasloužil se také o pravidelná neformální podzimní setkávání gymnofilů z Brna a okolí. Zpočátku to bývalo v různých sbírkách, později se vše ustálilo na setkávání v Čebíně u F. Ondrouška. Ještě později bylo setkávání rozšířeno o další místo – gymnofilové se napřed vypravili do Doubravníku k J. Procházkovi, odkud se přejíždělo do Čebína. Tradice, založená J. Macháčkem, žije dodnes, i když už se jezdí jenom do Doubravníku.

7 JMachek 750

 

Stuchlík Stanislav
Author: Stuchlík StanislavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Člen výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů a redakční rady časopisu Kaktusy, předseda Notosekce a redaktor časopisu Minimus.

Adresa: Jílová 23, 639 00 Brno, Telefon: 776 495 498


Pin It
4.7142857142857 1 1 1 1 1 (7 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.