Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

V říjnových Novinách před třemi lety (10/2017) jsem informoval o předčasně kvetoucím Ariocarpus trigonus var. minor, který vykvetl po osmi měsících od výsevu. Podobný příběh jsem zažil opakovaně tento rok, ovšem aktérem byl Ariocarpus scapharostrus.

Semena jsem vysel, jak jsem každoročně zvyklý, na začátku ledna pod zářivky do plastových misek s víčkem, které naplním do tří čtvrtin substrátem. Ten před samotným výsevem nechám půl hodiny prohřát v mikrovlnné troubě na plný výkon, čímž dojde k jeho dezinfekci, protože i uvnitř umělohmotného 3 l kbelíčku dosahuje teplota substrátu minimálně 85 °C. Po vychladnutí jím plním misky. Po zálivce a mírném utužení povrchu ihned vysévám semena a vaničku uzavřu těsně přiléhajícím víčkem. Takto ponechám semenáčky co nejdelší dobu, než je budu pikýrovat či roubovat, takže se jedná o jakousi modifikaci klasické Fleischerovy metody výsevu do zavařovacích lahví.

Asi pětiměsíční semenáčky Ariocarpus scapharostrus jsem rouboval na podnož Ferocactus histrix (někdy bývá v nabídkách uváděn také jako Ferocactus electracanthus). Tato podnož má na rozdíl od mnohem častěji používaného Ferocactus glaucescens výrazněji rozvinutý a méně náchylný kořenový systém, přičemž další nespornou výhodou je skutečnost, že podnože pod dobře přirostlými rouby prakticky nevytvářejí nové odnože – neprorůstají.

20200919 102217 750Mladý jedinec Ariocarpus scapharostrus vykvetl asi 8 měsíců od výsevu.

Semenáčky na těchto podnožích během léta pěkně narostly a všech přibližně třicet naroubovaných jedinců v září dosahovalo šířky stonku okolo 10 mm. Při rutinní kontrole roubovanců jsem zjistil, že se 5. září tvoří u báze jednoho z nich útvar podobný poupěti, což bylo za další tři dny zcela průkazné. Semenáč vykvetl 19. 9. 2020 květem širokým přibližně 30 mm.

Ačkoliv se jedná o anomálii, je s podivem, kde takto malá rostlina nasbírá energii na vytvoření tak velkého květu. Další otázkou, ještě hůře zodpověditelnou je, proč se tento konkrétní jedinec rozhodl vykvést v juvenilním stádiu, přičemž jeho „sourozenci“ z jednoho výsevu budou potřebovat, k tomu, aby vykvetli, bezesporu další dva tři, spíše však čtyři roky.

20200920 143803 750Kvetoucí Ariocarpus scapharostrus – asi 10 mm široký semenáč kvetoucí zcela z boku.

 

Kunte Libor
Author: Kunte LiborEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda redakční rady časopisu Kaktusy.


Pin It
4.6153846153846 1 1 1 1 1 (13 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.