Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Vlezeme-li mezi jmelí
vrátíme se těžko celí
neboť jmelí, věc to jasná
rostlina je cizopasná

Úvodní sloku skladby Jmelí od Kapitána Kida jsem si vypůjčil zcela záměrně. Při své poslední cestě po Chile jsem si tuto píseň notoval skoro vždy, když jsem se setkal s těmito zajímavými parazity – ať již na kaktusech nebo na jiných rostlinách, především na keřích a stromech.

U kaktusů rodu Eulychnia nebo Trichocereus se setkáváme výlučně s parazitickým druhem Tristerix aphyllus, který byl dříve řazen také do rodu Phrygilanthus nebo Loranthus. Jedná se holoparazitickou rostlinu – tedy plně závislého parazita na svém hostiteli. Takovýto typ parazita totiž nevytváří chlorofyl a z vodivých pletiv hostitelské rostliny „odsává“ pro svou výživu již vytvořené organické látky – cukry. Tento parazitický druh dorůstá délky až 20 cm, přičemž z pokožky stonku nebo i z areol kaktusu vyrůstá zcela lysý, velmi redukovaný, téměř bezlistý stonek. Na první pohled vlastně upoutají hroznovitá květenství zakončená výrazně červenými poupaty nebo otevřenými korunami složenými ze čtyř lístků, s jejichž barvou kontrastují čerstvé, žlutě zbarvené tyčinky a čnělka s bliznou. Ty postupem doby mění svou barvu na oranžovou až červenou a stávají se méně nápadnými. Plodem je ve zralosti bělavá, elipsoidní bobule dlouhá přibližně 1 cm.

  

IMG_6891

 

IMG_8207

 

IMG_8208

 

IMG_8211

 

IMG_8240

 

Tristerix aphyllus je řazen do čeledi Loranthaceae – ochmetovité, kam patří také náš ochmet evropský škodící především na dubech (Quercus sp.) nebo na kaštanovníku setém (Castanea sativa). Množné číslo použité v názvu tohoto příspěvku jasně napovídá, že na kaktusech parazitují i další druhy. Setkat se s nimi je však poněkud vzácnější a my jsme to štěstí při naší letošní cestě neměli. Jedná se především o druh Ligaria cuneifolia, který je ze stejné čeledi jako představovaný Tristerix, ale občas je k vidění i další parazit Phoradendron kuntzei z čeledi santálovité – Santalaceae, kam patří pro změnu nám dobře známé jmelí bílé (Viscum album). A tady bych mohl opět navázat Kapitánem Kidem a dokončit rozeznělý popěvek:

Ti, co tohle nevěděli
přitom chtěli trhat jmelí
byť i byli chytří páni
padli v lese vycucáni

Tak pozor na parazity, přátelé!

Libor Kunte

 

Kunte Libor
Author: Kunte LiborEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda redakční rady časopisu Kaktusy.


Pin It
4.7222222222222 1 1 1 1 1 (18 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Radek Litvín 2023-03-16 10:23
Super informace a obrázky! Škoda, že jste nenapsal víc :-)
Citovat
0 #2 Libor Kunte 2023-03-24 19:29
Díky za hodnocení, podrobnější informace budou v časopise Kaktusy č. 3/2023, tak se těšte!
Citovat
0 #3 Petr Zeidler 2023-04-05 10:10
O tomto "kaktusovém jmelí" pěkně mluví David Attenborough v seriálu "Green planet" 4. díl "Desert worlds". Jsou tam především zajímavé záběry, jak se semena tohoto jmelí dostávají na kaktusy a jak klíčí.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.