Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Botanická zahrada Jardín Botánico de Cactus y Otras Suculentas v Casarabonela

Před třemi lety jsem měl možnost navštívit v rámci vzdělávacích aktivit eurounijního projektu ERASMUS+ botanickou zahradu v Casarabonela – klidném městečku na úpatí pohoří národního parku „Sierra de las Nieves“. Do dálky bíle zářící městečko se nachází ve vnitrozemí jižní Andalusie a je jen pár desítek kilometrů severně od známých turistických letovisek Málaga a Marbella na pobřeží Costa del Sol. Letos v červenci jsme měli, společně s mou ženou Pavlínou, opět možnost poznávat zajímavé zahradnické podniky na jihu Španělska a krom toho, jsme měli možnost cestovat i po okolí a navštěvovat různé zahrady a parky – místa našeho profesního zájmu. Znovu jsme využili příležitosti cestovat v rámci projektu ERASMUS+, kterého je naše škola příjemcem a nositelem.

 

IMG_5725

 

Botanická zahrada má kromě oficiálního pojmenování uvedeného v nadpisu tohoto příspěvku ještě dodatek ´Mora i Bravard´. Manželství Edwige Bravard a Joan Gabriel Mora spojovala také velká láska k těmto rostlinám. Nejprve založili svou sbírku na ostrově Mallorca. Až v roce 1995, když hledali vhodnější klima pro své rostliny, se přestěhovali do Andalusie a založili zde svou novou sbírku na současném místě zahrady ve městečku Casarabonela na úpatí pohoří Sierra de las Nieves. V pokročilejším věku sbírku předali městu, a to je doposud jejím zřizovatelem a správcem.

 

IMG_5704

 

Botanická zahrada se rozkládá na ploše 8 000 m2, přičemž oficiální průvodce udává, že se zde nachází kolem 11 000 exemplářů, které náleží do 45 botanických čeledí. Příručka, kterou jsem ve zdejší zahradě získal, tvrdí, že je v evidenci zahrady více než 2200 druhů. Ty jsou rozmístěny jak na volných plochách, tak i v jednom větším skleníkovém komplexu, kde jsou deponovány především teplotně náročnější druhy např. z tropické Afriky či Madagaskaru nebo z Austrálie. Je zde také prostor věnovaný speciálně Kanárským ostrovům.

 

IMG_5706

 

Zahrada by si jistě zasloužila větší péči, ale i od nás víme, jak složité je získávat peníze pro fungování nonprofitních organizací. Jsem přesvědčen, že pokud by tato zahrada byla umístěna na pobřeží, kam zavítají tisíce možná statisíce turistů ročně, byla by mnohem více navštěvována. Příkladem mohou být mnohé zahrady na Kanárských ostrovech, kde turisté obléhají brány prakticky všeho, co lze navštívit. Skutečností však zůstává, že tento typ botanických zahrad je pak veskrze poplatný turistovi, a na botanickou stránku věci se příliš nehledí.

 

IMG_5712

 

IMG_5716

 

IMG_5717

 

IMG_5724

 

Libor Kunte, Pavlína Kunteová

 

Tento článek vznikl v rámci projektu ERASMUS+ „Za novými zkušenostmi do Evropy“, jehož nositelem je Střední škola zahradnická a zemědělská A. E. Komerse, Děčín – Libverda p. o.

 

image1
Kunte Libor
Author: Kunte LiborEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda redakční rady časopisu Kaktusy.


Pin It
3.75 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.