Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Cestopisné povídání Jany a Boba Ptáčkových.

Odjezd na naše letošní australské putování za sluncem jsme dlouho odkládali.

Ve Victorii totiž většinu zimy v jednom kuse lilo. A do deště se nám nechtělo. Delšího lepšího počasí jsme se však nedočkali. Následující popis naší cesty není žádné literární dílo (a jeho stylistická a pravopisná nedokonalost mě nedeprimuje). Je to jen stručná odpověď na otázku, kterou nám každoročně pokládá několik našich známých: „kde jste letos byli?“

 

P1290525

zástupci rodu Grevillea - Proteaceae - proteovité

 

Z Melbourne jsme vyjížděli v půlce srpna jako obvykle jen sami dva. Naše stará terénní Toyota Landcruiser jménem Esmeralda, upravená na spaní, je na cestách naším domovem. Pokaždé začínáme v našich oblíbených “domovských” horách Grampians. Tentokrát tam bohužel pršelo, takže to, co bylo v mlze vidět z nádherné Tajpaní stěny (Taipan Wall) jsme obdivovali jen přes mokré okno Esmeraldy. Pršelo celou noc. Další průtrž mračen přišla následujícího dne v městečku jménem Burra, s půvabnými zbytky velkých starých měděných dolů. Část areálu jsme narychlo prošli a začalo lít. Další liják nás chytl hned nato v krásných jihoaustralskych horách Flinders Ranges, kde jsme po příjezdu vyrazili na túru.

 

P1290529

Banksia victoriae – jeden z nejrozšířenějších zástupců čeledi Proteaceae - proteovité v západní Austrálii

 

Jakási dobrá duše, kterou jsme potkali, nás upozornila, že podle předpovědi má v 5 odpoledne na sto procent pršet.  Předpověď vyšla a my jsme promokli na kost. Lilo jak z konve rovněž celou noc. Příkopy to zarovnalo vodou a kusy silnice zmizely v hlubokých kalužích.  Teprve v Roklině Chambers (Chambers Gorge) přišel konečně zázrak. Bylo tam počasí, za jakým jsme jeli, prostě nádhera.

 

P1290676

Anthocercis littorea (Solanaceae – lilkovité) roste často na pobřeží i na písečných dunách

 

Chambers je malebná a na mnoha místech vypadá jako vystřižená ze starých australských obrazů v Národní galerii.

 

P1290472

zástupci rodu Grevillea - Proteaceae - proteovité

 

Lokalita nabízí rokli plnou vysokých stěn, skalní klokany, petroglyfy, dokonce jsme tam objevili i první květy pouštního hrášku. Libovali jsme si, že v Chambers Gorge kempujeme úplně sami.

 

Author: Ptacek JanaEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.