Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Subtropy se nám bez prodlení představily v nedalekých žulových balvanech, zvaných Ďáblovy kuličky (Devils Marbles). Muselo tam být aspoň 34 stupňů.

Bylo takové vedro, že celí propocení jsme jen proběhli několik nejhezčích útvarů. Na takový hic jsme za zimy a dešťů na jihu odvykli. Nesnášeli jsme ho dobře. Mračna much při obědě pod stříškou nám připomněla, že v subtropech jsme v ráji obtížného hmyzu – much, komárů a bezpočtu všelijakých mušek. Já tu havěť bohužel přímo přitahuji.

 

P1280326

 

Termální prameny Bitter Springs, jejichž voda smrdí po zkažených vejcích, mají 32 stupňů a vytvářejí dlouhou říčku. Rachnat se v ní je velmi příjemné. S proudem se dá plynout přes 200 metrů. Když si člověk přinese tzv. nudli čili jednoduchou plavací pomůcku, má dočista vystaráno. S oporou nudle může v říčce plynout třeba celý den, ani prstem hnout nemusí. Aboriginalci prý věří, že palmy pandanus, které říčku lemují, nemají zubaté listy zakončené trny bezdůvodně. Když se o list zraníme, má nám to prý připomenout, že tam ,kde roste pandanus, žijí krokodýli. V tomto případě jich moc není a jedná se jen o sladkovodní. Den v Bitter Springs je pokaždé odpočinkem. Noc v kempu za rohem, který se nachází v hustém tropickém lese s palmami a subtropickou vegetací, se od noci na jihu liší. Je plná zvuků neznámých zvířat, která nejsou vidět, podivných kroků, komárů a havěti vůbec. Z houštiny může vylézt cokoliv. Minule se objevil třímetrový hroznýš, který se natáhl v kempu přímo před kamrlíkem, kde se kempaři registrují.

  

P1280339

 

P1280348

 

P1280349

 

Jak pokračujeme stále na sever, teploty v téhle části Severního teritoria stále stoupají. Ocitli jsme se ve vlně předčasných tropických veder. To, že jsme skočili ze zimy přímo do léta, našim tělům nesvědčí. Nejhorší je to se spaním, protože i v noci je velmi teplo. V Esmeraldě před ním není úniku. A ti komáři, mouchy a kousavé mušky! Ve městě Katherine, z něhož vyřizujeme projížďku lodí v Katherine Gorge, je 38 stupňů už dopoledne. Pečlivě vybíráme, zda na lodi bude méně horko brzy ráno nebo pozdě odpoledne, ale je to asi jedno. Rokle má tři majestátné katarakty, lemované mohutnými pískovcovými stěnami. Řeka živí bohatou vegetaci a faunu včetně sladkovodních krokodýlů. Do třetího kataraktu plují prohlídkové lodě jen po období dešťů. Rokle je nádherná i teď, ale nejkrásnější prý je po deštích, když je plná vodopádů.

  

P1280375

 

P1280384

 

P1280393

 

P1280406

 

Author: Ptacek JanaEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.25 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.