Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Na jmenování nového ministra Hladíka čekala veřejnost poměrně dlouho. Více než rok od odchodu mediálně známého, ale manažersky selhávajícího ministra Brabce, bylo na čase.

Dlouho jsme také čekali na odchod kontroverzního a nekomunikativního ředitele Geusse z čela České inspekce životního prostředí. Co tedy můžeme od změny vedoucích pracovníků v rezortu životního prostředí očekávat? Problémů je více než dost a očekávání jsou různá! Možná hodně napovídá počet aktivistických skupin, které chtějí své pohledy na problematiku životního prostředí upřednostnit. Priority nového ministra jsou z části ideologické a možná i bezobsažné. Nicméně nový ministr je přesvědčen o nezbytnosti Green Dealu, i když pohled na tuto ideologii není v Evropě, natož pak ve světě, jednoznačný. Podívejme se ale, jak chce dosáhnout cílů, které si předsevzal? Především chce změnit vnímání ministerstva. Ministerstvo má rozhodovat o budoucnosti Česka! Z ministerstva se má stát silový rezort! Prý to tak jeho mladí spolupracovníci vidí! Zdá se, že se současné zákony rezortu ŽP panu ministrovi nezdají být dostatečným nástrojem k prosazování práva? Jaký jiný mocenský nástroj chce pan ministr vůči obyvatelům této země dostat do rukou ? Má to být nástroj, který bude sloužit k politickému souboji nebo šikaně obyvatelstva? V čem má být Ministerstvo ŽP tak výjimečné? V normálních demokratických režimech se Ministerstvo ŽP nijak neodlišuje od jiných ministerstev. Možná není náhodou, že se v České televizi objevil pořad „Černý trh se zvířaty“ (https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/223562248410003/)

Hlavním aktérem je zde opět Pavla Říhová, bývalá vedoucí oddělení CITES na ČIŽP. V době, kdy pracovala v ČIŽP byla, alespoň formálně, konfrontována se zákonnými normami. Správní úředník, kterým byla P. Říhová, nikdy nemohl postupovat, tak, jak to dělalo oddělení CITES na ČIŽP s tichým souhlasem nadřízených. Každá kontrola má svá pravidla. Jsme dosud právní stát, ne stát policejní! Odchod na UK byl východiskem, protože porušování zákona bylo evidentní. Dnes, na akademické půdě si může P. Říhová prakticky dělat co se jí zlíbí. Zřejmě není náhodou, že v nedávných dnech opět čekala komanda celníků na cestující ze zámoří. Nevíme, kdo jmenné seznamy předal celníkům, ale je na povážení, že se takové seznamy stále objevují i když výsledek celních kontrol musel být pro zaangažované zklamáním!

Vraťme se ale k pořadu České televize. Některá tvrzení obsažená v pořadu na mně působila jako psychopatologický projev jedince, který hraje na city lidí s cílem ovlivnit neinformovanou veřejnost a prosadit své skryté, militantní cíle. Při pozorném poslechu můžete objevit i skryté výhrůžky! Pořad podává mediálně falešný a manipulativní obraz veřejně známých skutečností. Hraje se zde především na city neinformovaných a mnohdy naivních lidí. Jako vždy je zde vidět snaha "využít úředních zkušeností" a dát průchod touhám po neomezené moci. Tím samozřejmě nechci zpochybňovat důležitost ochrany přírodních druhů. Nikde ale od P. Říhové nezazněl požadavek řešit prevenci tak, aby černý trh ztratil své zákazníky. Z pořadu je zřetelně vidět bezradnost pojetí „wildlife crime“, kterým se P. Říhová dlouhodobě ohání. Za 30 let se nebyli úředníci MŽP a ČIŽP schopni domluvit ani v rámci ČR, natož v EU. A tihle lidé by měli smysluplně reformovat CITES? Žádná myšlenka, jak chránit přírodu a snížit tlak na přírodní společenstva, z hlav těchto „odborníků“ nevzešla! O problematice „wildlife crime“ jsem na stránkách incact.cz před časem psal:

http://www.incact.cz/index.php/2021/leden-2021-224/697-nazyvejme-skutky-mzp-pravymi-jmeny-wildlife-crime-nebo-criminality-of-officials

Osobně se mi zdá, že vize pana ministra Hladíka a cíle P. Říhové si jsou hodně podobné!

S prosazováním názorů silou, a ne věcnou diskuzí, máme my starší smutné zkušenosti!

Jarda Vích

 

Vích Jaroslav
Author: Vích JaroslavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů.


Pin It
4.8125 1 1 1 1 1 (16 hlasujících)

Komentáře   

+2 #1 Pavlíček 2023-03-19 08:30
Pane Víéch - máte moji úctu!
Citovat
+2 #2 David 2023-03-24 06:24
Bohužel nejen v tomto resortu se ke slovu opět dostává onen moc dobře známý styl jednání a přístupu.
Citovat
+2 #3 Vilém Krejčí 2023-04-03 09:13
Pane Víchu - podepisuji. Bohužel je to dnes moderní trend, sázet na neinformované lidi a vyvolávat v nich potřebné emoce. Počínaje reklamami v TV přes pořad paní Jílkové až k vysokým politickým kruhům. Jak je známo, tupé stádo se ovládá lépe než vzdělané a je třeba toho náležitě využít (viz úspěchy pana Sládka těsně po revoluci). Už jen chybí dát moc davu a povolit lynč ...
Citovat
0 #4 Josef Bis 2023-09-06 05:22
Máme nového ministra?????????? Spíše ministranta. Na vojně to byl Politruk. Tento ministrantský kluk jiný nebude a politicky mu to myslí. Po převratu od kterého jsem nic nečekal jsem si vzpomněl na dědu co říkal. Každý převrat, výměna ředitele, vedení je vždycky k horšímu.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.