Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

16. března

Deštivé ráno, jako vloni. Chčije a chčije. Odcházíme na snídani.

Martin má ke kávě čokoládový dort a roládu. Pro mě stačí meloun, ananas, papája a sýry. Po snídani vezeme auto do myčky. Čekáme hodinu a půl.

  

02

  

Já na terase hotelu, Martin v jídelně, kde si dává druhý sladký chod s kávou. Auto je tak čisté, že i pod nohy dali papírové firemní podložky. Vracíme se do hotelu a doufáme, že se počasí umoudří. Taxíkem se necháme odvézt do centra. Jak dovézt? Taxikáře navigujeme podle naší mapy. Konečně jsme u Museo de Arte, ale otevírají až ve tři. Můžete popojet o dvě další ulice dál až na náměstí? Jo můžu, ale musíte mi zaplatit o 15 bolíviánů víc. Slovy klasika, chcát nepřestalo. Brouzdáme ulicemi, Martin pod deštníkem, já mám pláštěnku. Zaskočíme do zajímavé átriové kavárny. Ochladilo se a i ledovou vodu donesou ke kávě. Chtěla bych zahřát, ne zchladit. Do muzea se vracíme pěšky podle naší mapy. Jedná se o moderní umění. Nejvíce se točíme kolem soch vydlabaných z jednoho kusu dřeva do jemných detailů.

  

03

 

Martina zaujaly holky ve vodě. Asi pradleny...

  

01

 

Přestalo konečně pršet, projdeme se po náměstí. Je otevřený kostel. Dlouhá loď kostela nás dveřmi vede až k oltáři. Vedle oltáře je Inko cedule, která ukazuje směr k muzeu. V muzeu se chce nás ujmout žena opírající se o hole. Martin okamžitě vystřelí, no hablo espaňol. Mám hodně otázek. Jdu za ní a omluvím se. Ukazuje mi Niňo de Praga, naše Jezulátko. Pražské Jezulátko je malá vosková soška zobrazující Ježíše Krista v útlém dětství. Soška pochází ze Španělska, kde byla vyrobena zřejmě koncem poloviny 16. století. Existuje hodně legend a jedna z nich vypráví, že se Ježíš zjevil jistému mnichovi, který ho podle podoby vymodeloval. Soška se dostala do kláštera karmelitánů v roce 1628, tu jim věnovala ovdovělá Polyxena z Lobkovic, která ji dostala svatebním darem od své matky a přivezla ji do Prahy v roce 1603. Sošce se přisuzuje zázračná moc. V roce 1961, prvního srpna, se soška z kostela Panny Marie Vítězné ztratila. Později byla objevena, ale ztráta zůstává neobjasněná. Logicky. Narodila jsem se měsíc před tím a niňo chtělo vidět niňo. Jak naše Jezulátko, tak i Jezulátko v Santa Cruz převlékají do královských šatů liturgických barev. Ukazuje mi další sakrální předměty, většinou dary od papežů. Dostáváme se i k velmi starým dřevěným truhlám, ozdobenými stříbrnými prvky ze 17. století. Zmiňuje i Potosí. Lidé z Potosí vyměňovali cenný kov s lidmi ze Santa Cruz za věci potřebné k životu. Paní mluví krásnou španělštinou. Poděkuju jí moc a srdečně se loučíme. Taxíkem se vracíme zpět do hotelu. Ráno odjíždíme na letiště a následuje kolečko opačným směrem. Vrátit auto. Letenky a start do rodné hroudy.

Kudlankóóó… Petróóó… Martinééé… Lumčóóó… Pavlééé……

 

Tvrdíková Petra
Author: Tvrdíková PetraEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.3913043478261 1 1 1 1 1 (23 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.