Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Anacampseros comptonii Pillans 1927

Naprosto netypický anakampseros je vlastně drobný kaudexík maximálně velikosti třešně, na jehož vrcholu z několika vrcholů vyrůstá několik tmavě zelených zhruba polokulovitých listů. Kaudex je v přírodě skrytý pod zemí, na povrchu koukají jen listy.

V paždí listů bývají krátké vlasy a štětiny. Květy jsou opět pro anakampserosy neobvyklé, květní stvoly nemají ani 1 cm a samotné světle růžové květy jsou také drobné (cca 0,5 cm v průměru).

Po sprášení se vytvoří malé množství semen, pokrytých bílými papilami. Po vysetí roste jen velmi pomalu, ve stáří zhruba 2 let může mít třeba jen 2-3 listy a jeho dopěstování do květuschopné velikosti patří k vrcholným pěstitelským kouskům.

V přírodě by se měl vyskytovat v oblasti od Clanwilliam až po Niewoudtville (Západní a Severní Kapsko).

Bohužel, v přírodě jsem tento druh neměla to štěstí vidět, nafotila jsem si ho v jedné zahraniční pěstírně.

Relativně nedávno byl popsán druh velmi podobný na A. comptonii, jen bez vlasů a štětin pojmenovaný A. hillii.

Poznávací znaky:

Kaudexík zhruba 2 cm velký

Listy: několik tmavě zelených mírně zploštělých (v kultuře až 20)

Axily: štětiny a vlasy do 0,5 cm

Květy: jednotlivé, drobné, světle růžové, otevírají se brzy odpoledne

Semena: pokryté bílými papilami

Anacampseros comptonii 750

Anacampseros comptonii s kvtem 750 

Anacampseros decapitata Burgyone & J. van Thiel 2010

Velice pěkný anakampseros byl popsaný relativně nedávno (před 10 lety). Pochází z malé oblasti asi 20 čtverečních kilometrů v pohoří Magaliesberg blízko Rustenburgu v jihoafrické provincii North West (pro orientaci v severovýchodní části JAR). Dnes už se do těchto končin odváží opravdu jen velký dobrodruh, takže si musíme nechat zajít chuť na fotografie z přírody.

V kultuře se už rostlina naštěstí pohybuje, i když si pro její získání musíte ve vhodný okamžik napsat někam za hranice. Já jsem nejdříve rostlinu zkusila vysít ze semen jedné zahraniční pěstírny (výsev se nezdařil) a dokonce později ze zahraničí nakoupila jednu rostlinu, která však v mé péči vydržela pouhých 14 dní. Dodnes netuším, kde soudruzi z NDR udělali chybu… (na někoho to svést musím, že)

Je to škoda, protože se jedná o rostlinu pohlednou: sloupkovitého růstu, se svěže zelenými zakulacenými listy, a hlavně leskle stříbrnými pokroucenými štětinami. Díky svému typickému vzhledu je snadno odlišitelná od ostatních druhů.

Ještě přidám takovou malou perličku. Tento druh má mít údajně v přírodě v rámci rodu jedinečný rozmnožovací mechanismus, kdy se oddělují horní části stonků a kutálí se do okolí mateční rostliny, takže by se s přimhouřením oka dal počítat mezi rostliny-pouštní běžce :-).

Poznávací znaky:

Stonky: krátce sloupkovité

Listy: zakulacené, jasně zelené

Axily: štětiny dlouhé, pokroucené, stříbrné

Semena: drobná

Anacampseros decapitata 750

 

Matulová Radmila
Author: Matulová RadmilaEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.