Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

V roce 1985 jsem přivezl semínka z Jižní Afriky, z oblasti Knersvlatky, různých druhů živých kamínků, čeledi Masembryanthemaceae, jako například argyrodermy.

Krásné hladké rostlinky, s ca 2-3 cm hlavičkami. Jeden známy mnichovský zahradník jich vypěstoval tisíce a ihned první rok to byla nádherná záplava květu. Hlavně druh A. delaetii kvete v barvách od bílé až po tmavě červenou. Odvezl jsem si rostlinky ve 3 základních barvách, zasadil jsem je do bonsajové misky 10x10 cm, 3 cm vysoké, do substrátu z jemné pemzy a křemičitého písku. Rostlinky jsem dodnes nepřesadil a rostou velmi úspěšně každý rok, jako by měly nekonečný život. Asi 3-5 krát za rok, hlavně na konci leta, zaplavím misku, která nemá odtok, vodou až po okraj. Voda se vypaří, rostliny se nacucají a začátkem října nasadí květy v době, kdy přichází také druha vlna květů u Ariocarpusů. Z nedostatku místa jsem se jihoafrickým druhům příliš nevěnoval, ale přece jenom obdivuji tu úžasnou životaschopnost nejenom argydorerm, ale i konofyt, které rostou v přírodě někdy na úplně holých skalách, nebo litopsy rozšířené ve velké části celé Jižní Afriky.

Tyto rostliny jsou krásný doplněk k našim kaktusům, protože kvetou na podzim v době, kdy zřídka vidíte něco v květu. Snáší nízké teploty, snášejí i dost vody, ale musí se pak substrát nechat úplně vyschnout, než zalejete podruhé. Rostliny se každý rok obnovují, ze starých scvrklých hlav vyrostou nové a pak mohou mít vlastně nekonečně dlouhý život, pokud nezajdou na hnilobu.

Argyroderma delaetii 750Argyroderma delaetii

Argyroderma delaetii Knersvlakta 1985 14102020 750Argyroderma delaetii, Knersvlakta, 1985.

Conophytum specGifberg 1 750Conophytum spec. Gifberg.

Gibbaeum pubescens 750Gibbaeum pubescens

Pleiospilos nellii 1 750Pleiospilos nellii

 

Bušek Josef
Author: Bušek JosefEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (7 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.