Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Botanici nás rádi matou exotickými jmény a často není možné zcela jednoduše zjistit, proč přecházejí z jednoho rodu do druhého. Osobně dávám přednost jménu Sarcocaulon.

Sarkokaulony jsou velmi zajímavé sukulentní kakostovité rostliny, se stonkem o šířce 1 cm a vice. Stonek je plný pryskyřice, která chrání rostliny v létě před vyschnutím. Místní si je pojmenovali jako bushman candle, čili bušmanova svíce, protože výborně hoří. 

Rostliny jsou známé už 300 let, a v Namíbii byly dokonce využívány jako palivo do lokomotiv, pro tehdejší železnici do diamantových dolů. Jako palivo byl používán i S. pattersonii lidmi kmene Sanů, kteří v minulých tisíciletích žili na území Jižní Afriky.

Ovšem u nás je nechceme používat jako palivo, ale pěstovat si je pro jejich zajímavé vzezření malých bonzajovitých stromků, v době sucha s opadavými listy.

Jeden z nejodolnějších druhů pro naše sbírky je S. crassicaule, rozšířený od nejjižnější části Jižní Afriky (Klein Karoo) až do Namíbie, do okolí města Lüderitz.

Mají typické symetrické bílé až žlutavé květy a robustní otrnění, rostou v nejrůznějších suchých I vlhčích oblastech. Proto snášejí zálivku i v létě, mnohé v této době i kvetou, ovšem nejlépe rostou v období našeho podzimu a jara. V zimě snášejí teploty i pod 10 °C, v létě pak teploty přes 40 °C.

Protože u mne nezakvetla, nerozvážně jsem rostlinu na obrázku po 35 letech pěstování daroval kamarádovi, který je o 50 let mladší, s tím, že on by se časem kvetením mohl potěšit.

Za pár měsíců nato jsem obdržel tento snímek bohatě kvetoucí rostliny. On má skleník s velmi dobrým větráním a přímým sluncem, a to mají tyto rostliny velmi rády.

Tyto bizarní keře dosahují v přírodě velikosti půl metru do šířky i výšky, této velikosti moje sběry (v mých podmínkách) zdaleka nedosáhly, ani po 35 letech pěstování.

Je možné je lehce pěstovat ze semen, k tomu je ovšem nutné mít dvě rostliny na vzájemné opyleni. Po opyleni obdržíte typické plody geranií, které obsahují maximálně pět semen, které se po dozrání rozletí po skleníku. Svým typickým šroubovicovým tvarem se pak zavrtávají do půdy a klíčí na vhodných polostinných místech.

Jestli ma někdo zájem o těchto rostlinách číst, v anglické literatuře bylo vydáno krásné grafické dílo “The Bushman Candles” od Lavranose a Craiba, z roku 2011.

Je to prvotřídní umělecké dílo, pouze o 14 druzích jihoafrických sarkokaulonech, zde zvaných dalším rodovým jménem Monsonia.

Tyto nenáročné rostliny jsou vždy obohacením pro každou sbírku všech druhů sukulentních rostlin, včetně kaktusů.

Sarcoc. crassicaule 14.5.2015 m

Sarcocaulon crassicaule 4.4.2019 DB m

Bušek Josef
Author: Bušek JosefEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.8 1 1 1 1 1 (10 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.