Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Milí čtenáři I.N. novin, toto je pouze dovětek k seriálu o Cereusech, který jste mohli číst v roce 2017 a 2018. Rád bych Vám ukázal několik nových krásných Cereusů,

které se ocitly v mé sbírce a k tomu dva snímky květů cereusů, které v době seriálu nekvetly, nebo jsem květy nezastihl otevřené.

Obr. 1. Coleocephalocereus flavisetus m

Coleocephalocereus flavisetus

Coleocephalocereus  flavisetus na obrázku je zářným příkladem toho, jak si z chrudimské burzy nečekaně  přivézt nevšední cereusy. V záplavě stejně velkých kaktíků na platíčkách u jednoho zahraničního prodejce byly snadno přehlédnutelné, jen podrobnější průzkum jmenovek ukázal, že se tu skrývají zajímavé věci a to za 2 eura. Ještě jsem tam objevil dva exempláře jednoho dosti vzácného Cipocereusu, ty se však nedožily vánoc, a to jsem je od nákupu už nezalil.

Obr. 2. Loxanthocereus acanthurus m

Loxanthocereus acanthurus

Na obrázku je Loxanthocereus acanthurus, JIR 47, z peruánké Matucany, který mi takto vykvetl jako první z několika druhů, ačkoliv mám ve sbírce i větší exempláře tohoto zajímavého rodu.

Obr. 3. Pilosocerus gaumerii m

Pilosocerus gaumerii

Pilosocereus gaumerii, od Rancho San Juan z Yucatanu, je jeden z několika málo mexických druhů tohoto nádherného velkorodu. Tento Pilosocereus se dále vyskytuje téměř na všech karibských ostrovech. Semenáčky tohoto krásného druhu jsem získal od kamaráda Zlatka Janeby, skvělého cestovatele a znalce kaktusů obou kontinentů.

Obr. 4. Pilosocereus braunii m

Pilosocereus braunii

Další cereusy, které se mi objevily ve sbírce, jsou dva semenáče Pilosereusu braunii (na jmenovce stálo brownii), zakoupené tuším v Hornbachu. Zřejmě se asi jedná o Pilosocereus gounellei ssp. zehntneri, který byl popsán o 30 let dříve než P.braunii, ale mě připadá, že se zatím trochu liší. Proto si toto jméno na jmenovce s trochou naděje ještě nějakou dobu ponechám.

Obr. .5. Haageocererus divaricatispinus m

Haageocererus divaricatispinus

Na posledním, pátém obrázku je úžasný Haageocereus divaricatispinus, který již takto kvete každý rok. Protože květy vydrží jen den či dva, mám málo příležitostí ho zastihnout s otevřeným květem. Letos se to podařilo a tak tu parádu můžete sdílet se mnou.

Krpata Martin
Author: Krpata MartinEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.9090909090909 1 1 1 1 1 (11 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.