Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Před Mazapil, Zacatecas

Menší kopec s kapličkou blízko Mazapil v severní části státu Zacatecas je další lokalita, kterou jsme navštívili začátkem března roku 2018.

 

1

Obr. 1: Kaplička na lokalitě blízko Mazapil.

 

Plochu menšího fotbalového hřiště tu obývá překrásná kompaktní forma Echinofossulocactus lloydii. Dozajista se bude vyskytovat ve stejné míře i v blízkém okolí. My jsme však měli čas jen na průzkum místa kolem kapličky. Krátce po osmé hodině dopoledne nebylo počasí díky silné oblačnosti moc přívětivé k fotografování, proto se čtenářům omlouvám za zhoršenou kvalitu fotografií. Ale nemohl jsem si pomoci, tak úžasný fosuláč jsem do seriálu zařadit musel.

 

2

Obr.2. Echinofossulocactus lloydii, MAK 398.

 

3

Obr.3. Echinofossulocactus lloydii, MAK 398.

 

4

Obr.4. Echinofossulocactus lloydii, MAK 398.

 

5

Obr.5. Echinofossulocactus lloydii, MAK 398.

 

6

0br. 6. Echinofossulocactus lloydii, MAK 398.

 

7

Obr. 7. Echinofossulocactus lloydii, MAK 398

 

Populace kolem kapličky nebyla moc silná, pozorovali jsme asi 15 exemplářů různých velikostí i tvaru otrnění. Největší měly na šířku 7 až 8 cm. Část rostlin v populaci téměř kopírovala povrch kamenité zeminy a vyznačovala se zjevně kratšími středovými trny. Otrnění bylo typické pro daný druh, 3 slámově žluté středové ploché trny s tmavší špicí, rovné či pokroucené a 6 až 10 bílých okrajových trnů rozestřených kolem areoly. Na některých exemplářích jsme pozorovali typické menší květy, v tuto denní dobu ještě zavřené.

 

8

Obr. 8. Neollodia conoidea, MAK 397.

 

9

Obr. 9. Mammillaria aff. formosa, MAK 399.

 

Doprovodná kaktusová vegetace nebyla příliš početná, skládala se z těchto druhů: poléhavá Opuntia sp., Neolloydia conoidea a velmi pohledná Mammillaria aff. formosa.

 

Krpata Martin
Author: Krpata MartinEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.7777777777778 1 1 1 1 1 (9 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.