Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Niño Artillero, Zacatecas

Další místo, které by stálo za hlubší průzkum, je oblast u Niño Artillero v Zacatecas. Našli jsme zde krásnou formu stále nepopsaného druhu Echinofossulocactus polyacanthus n.n.

 

1

Obr. 1: Tančící kamenný menhir na lokalitě.

Pozorováno bylo nemnoho rostlin, vyskytujících se na horních plotnách skal přístupných od silnice. Mimořádnou působivost tohoto místa podtrhoval menhir, skála připomínající dvě kamenné bytosti při tanci.

 

2

Obr.2. Echinofossulocactus polyacanthus n.n., MAK 384.

 

3

Obr.3. Echinofossulocactus polyacanthus n.n., MAK 384.

 

4

Obr.4. Echinofossulocactus polyacanthus n.n., MAK 384.

Ale zpátky k našemu tématu. Tyto krásné kakty zde vyhledávaly osluněná stanoviště, našlo se pár jedinců i na přistíněných místech. Ty pak vykazovaly evidentně kratší otrnění. Téměř všechny pozorované rostliny měly otevřené, 4-5 cm dlouhé květy, typické pro daný druh. Většina exemplářů držela krásně ploché stonky a největší dosahovaly na šířku v průměru kolem 10 cm.

 

5

Obr.5. Echinofossulocactus polyacanthus n.n., MAK 384.

Asi nejkrásnější jedinec na lokalitě se pyšnil vskutku skvostným otrněním. Ve své dokonalosti si na některých areolách vytvořil i centrální středový trn. Tato variabilita však nebyla na ostatních exemplářích pozorována.

 

6

Obr. 6. Mammillaria aff. melanocentra

 

7

Obr. 7. Mammillaria aff. jaliscana, MAK 385

 

8

Obr. 8. Echinocereus acifer

Společnost těmto úžasným fosuláčům dělalo několik málo druhů z kaktusové říše: Opuntia sp., Mammillaria melanocentra, Echinocereus acifer a Mammillaria aff. jaliscana, která obývala travnaté roviny kolem silnice.

 

Krpata Martin
Author: Krpata MartinEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.9166666666667 1 1 1 1 1 (12 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.