Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Již delší dobu se setkáváte s informacemi o problémech, které se pokoušíme řešit s orgány ochrany přírody.

Z dosud proběhlé korespondence mezi SČSPKS, z. s. a Ministerstvem ŽP a České inspekce ŽP je zřetelné, že bez zásadních změn v přístupu Ministerstva ŽP a České inspekce ŽP k pěstitelské a chovatelské veřejnosti, ve smyslu jejich vlastních etických pravidel, se nám úřední byrokracii nepodaří přesvědčit, že jejich postupy jsou neakceptovatelné, škodlivé a v mnoha případech za hranou zákona. Řadu takových kauz jsme posoudili po právní stránce a žádali o vysvětlení. Jak to dopadlo? Nelogické, neakceptovatelné a primitivní odpovědi ukazují skládačku účelových postupů a vcelku dávají obraz úřední neschopnosti.

Přesto však SČSPKS z. s. nerezignovala a zaznamenala dílčí úspěchy. Tak především: od 1. prosince letošního roku nabývá účinnosti tzv. zahrádkářský zákon. Ve sbírce zákonů ho najdete pod č. 221/2021 Sb. a oficiálně se jmenuje Zákon o podpoře zahrádkářské činnosti.

 

Garden_Plots_Prague_Zbraslav

Autor: Czech Wikipedia user Packa, licence CC BY-SA 3.0

 

Kaktusáři, sukulentáři ale i jiní pěstitelé jistě ocení § 4 tohoto zákona, který naše Společnost navrhla a který byl, jako poslanecký návrh, přijat. Zde je text:

§ 4) Kulturní hodnoty zahrádkářské činnosti a jejich zachování

Tradiční pěstování v České republice nepůvodních rostlinných druhů, specifikovaných v § 2 a 3, je součástí životního stylu pěstitelů a má nesporný celospolečenský význam. Vytvořené kolekce rostlin patří mezi kulturní hodnoty vytvořené na území České republiky ze soukromých zdrojů, které je potřeba chránit pro budoucí generace. Existuje nadnárodní celospolečenský zájem na zachování genetických zdrojů. Pěstování rostlin tohoto charakteru je společensky odůvodněné. Rostliny nepůvodních rostlinných druhů jsou vždy považovány za kulturní, uměle pěstované rostliny bez nutnosti prokazovat v České republice jejich původ.

 

838550

Zdroj: pxhere.com, licence CC0 Public Domain

 

Text § 4 vychází především ze skutečnosti, že Česká republika je signatářem i jiných mezinárodních dokumentů, nejen Úmluvy CITES. Především Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví (Convention on Protection of the World Cultural and Natural Heritage) která byla přijata na pařížské konferenci UNESCO 16. listopadu 1972 (účinná od 17. prosince 1975), v sobě spojuje zásady globální ochrany jak kulturního, tak přírodního dědictví. Nelze tedy upřednostňovat jednu úmluvu na úkor druhé.

Bez iniciativy a invence soukromých osob by zahrádkářská činnost nebyla možná. V rámci zahrádkářského hnutí existuje několik speciálních oborů s dlouholetou historií, z nichž některé v současnosti existují jako samostatné spolky. Zachovaly si svůj individuální charakter a nesou rysy zahrádkářské činnosti. Díky shora uvedenému poslaneckému návrhu byly tyto spolky zahrnuty do tohoto zákona. V roce 1992 přistoupila tehdejší ČSFR k mezinárodní úmluvě CITES o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Regulace mezinárodního obchodu byla uplatňována striktně a používána v neprospěch všech pěstitelů, tedy i těch, kterých se mezinárodní obchod vůbec netýkal. Z malicherných důvodů byly zabavovány stovky vzácných rostlin, které byly následně zničeny neodbornými zásahy. Ač byly zabavené rostliny majetkem státu, nebyly škody nikdy vyčísleny! Proto bylo třeba, v rámci tohoto zákona, přinést pěstitelům právní jistotu a rozlišovat mezinárodní obchod a hobby pěstování nevýznamného počtu rostlin. Vzhledem k tomu, že v českém právním řádu platí zákaz retroaktivity, nelze s jistotou prokazovat nabytí rostlin před r. 1992. Rovněž tak nelze prokazovat původ rostlin vypěstovaných ze semen, jejichž dovoz Úmluva CITES nereguluje. Navržená jednotná klasifikace pěstovaných rostlin zohledňuje reálnou situaci a dosavadní stav právní nejistoty, vzhledem k zanedbatelné možné škodě, upravuje ve prospěch pěstitelů.

 

878578

Zdroj: pxhere.com, licence CC0 Public Domain

 

Jistě si také vzpomínáte na nedávnou dobu, kdy celní orgány zadržely a Česká inspekce ŽP následně zabavila poštovní zásilky s kaktusy. Zásilky byly adresované mimo EU a neměly fytosanitární osvědčení, které podle evropských předpisů nahrazuje vývozní povolení CITES. Nemělo by to být, ale stalo se a následoval nemalý a nepřiměřený trest! Odesilatelé byli potrestáni nejen zabavením svých kaktusů, ale byli trestáni dále. Stejná osoba byla za tentýž skutek trestána podruhé nepřiměřenými pokutami ve správním řízení. V horším případě byly tyto osoby předány k potrestání podle trestního zákona. Inspektoři České inspekce ŽP tomu říkali „náprava stavu“. Zamyslete se, jaký je toto tvrzení nesmysl: chybějící fytosanitární osvědčení, jehož absence není přímo klasifikována ani jako přestupek, se trestá zmanipulovaným výkladem zák. č. 100/2004 Sb. (zákon o obchodování s ohroženými druhy) a Nařízení Rady (ES) 338/97. Ačkoliv zákonná ustanovení nezakazují dodatečné vystavení fytosanitárního osvědčení a naopak celní orgány mají vytvořit podmínky pro vyjasnění celních pochybností a provedení potřebných prohlídek, inspektoři České inspekce ŽP v zadržení zásilky viděli příležitost prokázat svoji bdělost. Ačkoliv nedovedli svůj postup odůvodnit, tvrdili, že fytosanitární osvědčení není možno vystavit dodatečně. Tomu přizpůsobili zejména zavádějící formulace v úřední korespondenci. Stejná tvrzení používali v odpovědi na odvolání „odborníci“ z Ministerstva ŽP. Zdá se až neskutečné, že ve státě, který si říká „právní“, může dojít k takové šikaně občanů!

Po právním rozboru příslušných předpisů jsme požádali autoritu z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, Ing. Rašovského, o vyjádření k možnosti dodatečného vystavování fytosanitárních osvědčení u zadržených zásilek. Z jeho odpovědi vyjímám:

ÚKZÚZ provede šetření na místě, které navrhne žadatel, tedy na jakémkoli místě, kde lze ověřit soulad dotčených rostlin s fytosanitárními požadavky dotčené třetí země. Žadatel musí mít vyvážené komodity pod svou kontrolou… Podmínka podání žádosti alespoň 3 pracovní dny před provedením šetření je dána z hlediska praktického, aby bylo možno plánovat provádění šetření. O konečném termínu šetření se však vždy dohodne inspektor, který provádí šetření a žadatel (vývozce). Provedení šetření je tedy možné uskutečnit v jakémkoliv místě, kde lze šetření provést, a kde je možné ověřit veškeré požadované podmínky dané dovážející zemí. To platí i pro zadržené zásilky, pokud k nim bude zajištěn přístup, půjde ověřit soulad s dovozními podmínkami dovážející země a žadatel má rostliny pod svou kontrolou.

Celní úřad může zadržet rostliny podle § 26 odst. 5, zák. č. 100/2004 Sb. Generálnímu ředitelství cel ukládá v této souvislosti odst. 3, písm. c), § 25 téhož zákona zajistit materiálně a organizačně podmínky pro umístění exemplářů během kontroly na celních úřadech ve spolupráci s inspekcí a orgány rostlinolékařské péče. Z ustanovení odst. 5, § 26, zák. č. 100/2004 Sb. je zřejmé, že existují 3 různé možnosti rozhodnutí po zadržení zásilky a jejím posouzení Českou inspekcí ŽP:

  1. bude zahájeno řízení o zabavení exempláře podle § 34a, zák. č. 100/2004 Sb.
  2. zadržený exemplář bude ponechán v režimu zadržení k provedení nezbytných kontrol podle tohoto zákona a dalšího nakládání s exemplářem, zejména cílového určení exempláře, doplnění dokladů, objasnění skutkových okolností.
  3. exemplář se vrátí tomu, kdo jej má v držení.

Praxe je taková, že inspekce, resp. její pracovníci, kteří prokazatelně nedisponují odbornými znalostmi zejména k pojmenování obsahu zásilky, vždy „posoudí“ a odvezou rostliny do tzv. záchranného centra a zahájí řízení o zabavení exemplářů. Jakou „úřední“ váhu má „posouzení“ ze strany České inspekce ŽP, když je posouzení vždy stejné a je cíleně zaměřeno na potrestání odesilatele zásilky. Posouzení bylo vždy rovno zabavování rostlin. Česká inspekce ŽP nedala nikdy odesilatelům zadržených zásilek žádnou šanci. Nelegální a účelové postupy České inspekce ŽP připravily mnoho pěstitelů o iluze, rostliny, peníze a někdy i o čistý trestní rejstřík. A to jen kvůli lidsky zcestnému myšlení, nemravné ctižádosti, udávání a touze po moci.

Jaroslav Vích

 


 

Dodatek redakce:

Historii schvalování zahrádkářského zákona včetně jeho plného znění si můžete prohlédnout ZDE.

 

Vích Jaroslav
Author: Vích JaroslavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů.


Pin It
4.6071428571429 1 1 1 1 1 (28 hlasujících)

Komentáře   

+3 #1 Karel 2021-10-16 09:40
Nejsem seznámen s podrobnostmi, ale zvážil bych i podnět k ombudsmanovi pro šikanózní postup státního orgánu s nulovou nápravou cestou úředního postupu. Podání by museli asi realizovat jednotliví postižení úředním postupem..
Citovat
+3 #2 pemexx 2021-10-18 05:42
Pan Vich si zasluzi ten najvacsi obdiv a vdaku za to co robi.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.