Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Astrophytum asterias. Roste pomalu a nedorůstá závratných velikostí. Je nenáročné, jeho pěstování zvládne prakticky každý, žádná speciální péče není potřeba a dokonce mu nevadí teplé zimování v bytě. A nebo naopak chladné v nevytápěném skleníku. Aspoň to je zkušenost jednoho brněnského kaktusáře. Tak proč je tak zajímavé a žádané? Protože je prostě nádherné! Jeden z těch kaktusů, který svou krásou oslní i bez násady květů.

 

IMG_7596

Kolekce sbírkových rostlin Astrophytum asterias

 

V atlasu kaktusů se píše, že je to rostlina drobného vzrůstu. No, pokud to srovnáte s půl druhé tuny vážícím Echinocactusem platiacanthusem, asi to je tvrzení pravdivé. Nicméně i asterias umí být pořádný macek!

 

IMG_7595

Astrophytum asterias, letitá rostlina

 

Legenda praví, že se jednou sešel Otakar Sadovský, zakladatel brněnského Astrophyta s A. V. Fričem a byl tak učarován krásou této rostliny, že si ji vybral do znaku našeho klubu.

 

asterias

kvetoucí Astrophytum asterias

 

Při pohledu na rozkvetlý květ se není čemu divit.

 

bbb

I asterias to dokáže parádně rozbalit.

 

aaa

Je vidět i jistá variabilita vybarvení květů. Jedná se o letité rostliny.

 

Snad byla nalezena i původní rostlina. Zastrčená pod stolem, zapadaná prachem a opředená pavučinami, tak, jak ji tam zanechal sám O. Sadovský, jemuž v hlavě pomalu zrála myšlenka a představa o podobě znaku našeho brněnského klubu... Ale zřejmě je to také jen legenda, jedna z pověstí, kterými je Brno opředeno celé. Kdo ví, jak to tehdy skutečně bylo a kam se ztratila předloha znaku brněnského Astrophyta.

 

Bez-nazvua

Pamětníci tvrdí, že se jedná o předlohu znaku brněnského klubu. Nebo je to pověst?

 

Ať už je legenda pravdivá nebo ne, pravdou zůstává, že to byla volba šťastná a znak brněnského klubu zdobí jeden z nejkrásnějších a možná i trochu tajemných kaktusů, které existují. Je to takové poznávací znamení, takový brněnský zednářský prsten. Někdo ho má na fasádě domu, jiný ve své sbírce a čas prověřil, že je to rostlina krásná a vděčná.

 

asterias-02

Pěkné čtení přeje Petr Zeidler a klub Astrophytum, Brno

 

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.5882352941176 1 1 1 1 1 (34 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.