Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Zdravím a posílám, myslím, docela pěkné foto končícího babího léta s babočkou na lobivce. Žádný příběh k tomu nemám, motýl byl už docela dobitý, takže hned neuletěl, jen si rovnal křídla.

Na třetí fotce už dobil baterky, zjistil, že to píchá a zase odletěl. U mě na zahradě moc nesekám, takže je tam docela pestrý ekosystém. Kocourovi chodil žrát granule ježek, je tam plno ještěrek (těm se líbí sucho a teplo pod lufťáky) a i nějaké „motýle‟. wink Zkrátka dokonalé zdůvodnění lenosti.

 

2021-10-07-Can-Oly-50mm-Lobivia-acanthoplegma-patula-TB-861-Cliza-Cochabamba-2094m-Bolivia-+-motyl_1-fin

 

2021-10-07-Can-Oly-50mm-Lobivia-acanthoplegma-patula-TB-861-Cliza-Cochabamba-2094m-Bolivia-+-motyl2-fin

 

2021-10-07-Can-Oly-50mm-Lobivia-acanthoplegma-patula-TB-86-motyl-odlet

 

Martin Fara

 


 

Kočubejka jinak.

Snad každý kaktusář sní o tom, jak svým kaktíkům co nejvěrněji nahradit domovské prostředí. Tak i mě napadla tato kacířská myšlenka a volba padla na kočubejku, v tomto případě z Tuly. Je známo, že v Mexiku v drtivé většině rostou kočubejky v písčito-jílovitých bezodtokových pánvích, které jsou v období mimo dešťů tvrdé jak beton. V době dešťů pak tyto kočubejky srdnatě tráví určitý čas pod vodou. K činu jsem tedy potřeboval kvalitní jíl, což není úplně snadný úkol. Vzpomněl jsem si, že ještě jako děti jsme si v jednom jílovém dolu hráli. Vzal jsem to sportovně a pro sáček jílu jsem si do asi patnáct kilometrů vzdáleného jílového lomu dojel na kole. Výsledek vidíte na snímcích. Na prvním je po zálivce ponořená kočubejka, kdy se voda velmi pomalu vsakuje do jílu. Na druhém fotu je vidět, že se ji to zřejmě líbí, když už třetím rokem pravidelně vykvétá v tvrdé krustě.

 

Obr1-Ariocarpus-kotschoubeyanus-var-albiflorus-Tula-Tam

Obr.1: Ariocarpus kotschoubeyanus var. albiflorus, Tula, Tam.

 

Obr2-Ariocarpus-kotschoubeyanus-var-albiflorus-Tula-Tam

Obr.2: Ariocarpus kotschoubeyanus var. albiflorus, Tula, Tam.

 

Martin Krpata

 


 

Dobrý deň. Posielam vám fotky obrovský Gymnocalycium saglionis (kvetináč má priemer 30 cm) a v porovnaní maličký Gymnocalycium saglionis. Jeho vek je minimálne na 30 rokov a viac.

 

20211010_133747

 

20211010_133823

 

S pozdravom Jozef Zajačko z Rožňavy.

 


 

Posledná snímka z Mexika

Mal by som správnejšie napísať, že z roku 2020, a aj to, že tie snímky boli vlastne dve. Obidve z rovnakej lokality v blízkosti mesta Saltillo, ktorú mám nielen ja poznačenú ako San Martín de las Vacas. Je to vlastne kúsok od odbočky z hlavnej cesty a podľa všetkého malá dedinka San Martín de las Vacas je niekde pekne ďaleko za horizontom... Dlhý názov, ale dobre sa pamätá, aj vo vyššom veku, všakže.

A prečo práve záber odtiaľ sa mi akosi vryl do pamäti?

V Mexiku v polovici marca 2020 ešte všetci žili v dobe ďaleko predkovidovej, ale my, čo sme v nepretržitom spojení s domovinou, sme sa deň pred týmto záberom z úradných miest dozvedeli, že sa končí svet v podobe, ako sme ho poznali, máme hneď opustiť tamojšiu prírodu a bleskovo sa vrátiť, najlepšie do hlavného mesta Mexico, D. F., aby sme sa mohli čím skôr vrátiť niekto do Česka, druhí dvaja do Poľska a ja pekne na Slovensko.

Stalo sa, naplánovaná cesta v polovici a zrazu je tu koniec! Otáčame, ale ešte na rozlúčku ideme na istotu, tam, kde vieme, že sa rastliny pred nami neskryjú – po noci v hoteli v Saltillu ráno vyrážame rovno na lokalitu. Nebol to však zážitok, o ktorý sme v tej chvíli stáli – rýchlo sme porobili po pár záberov a každý už mal v hlave šialenú cesto do hotela v de-fe, pekne cez 1000 km.

Aj so zástavkou na tankovanie a „poslednou večerou“ sme to stihli za 11-12 hodín...

Je rok a pol po návrate z tej zle-pamätnej cesty, a stále som sa nedostal k otextovaniu fotografií. Takže aspoň tieto dve. Na rozlúčku s Mexikom. Vtedy sme nevedeli na ako dlho. A preto sa len a len pre nás pekne zvlnili rebrá Echinofossulocactus/Stenocactus multicostatus a pozdravili nás lupene kvetov na mnohých exemplároch Thelocactus bicolor.

 

P3160511-Stenocactus-multicostatus-San-Martin-de-las-Vacas

Stenocactus multicostatus, San Martin de las Vacas

 

P3160508-Thelocactus-bicolor-San-Martin-de-las-Vacas

Thelocactus bicolor, San Martin de las Vacas

 

Igor Dráb

 


 

Není moc času, ale nacvakal jsem ve sbírce pár podzimních Gymnocalycium, myslím že ten podzimní průvan od pole u nás na zahradě a podzimní střídání teplot je pro vývoj trnů moc dobrá věc. laughing 

Pěkný podzim a opatrujte se.

 

IMG_20211001_173506

Gymnocalycium neuhuberi LF 10, ještě od Miloše Dubna

 

IMG_20211001_173541

Gymnocalycium catamarcense v. belense RF 247

 

IMG_20211001_173625

Gymnocalycium spegazzinii MT 06-034, El Obelisco

 

Vojta Hamáček, Chrudim

 


 

Do rubričky foto měsíce posílám dva starce, jeden letitý Ferocactus recurvus a jeden Sclerocactus polyancistrus. Na konci sezóny krásně vytrňují, to je krása!

 

IMG_1818

 

IMG_1856

 

Jiří Hanzelka, Praha

 


 

Author: Redakce INCACT.CZWebsite: www.incact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Internetové noviny o kaktusech a sukulentech


Pin It
4.7333333333333 1 1 1 1 1 (15 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.