Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Pár obrázků v září a začátkem října jsem ještě pořídil a nedá mi to, abych se o ně se čtenáři nepodělil. Tuhle kytičku jsem v přírodě neviděl, ale její maličkou příbuznou – Echinocereus palmeri – velkou tak 2 cm, jsem viděl několikrát.

Tuhle jsem dostal před lety od přítele Trafiny z Čelákovic, vždycky při pohledu na ni si na něj a jeho skvělou sbírku kaktusů rád vzpomenu.

 

B9F0738D-5ECE-4BF1-BD07-E497BE2C0C9F

Echinocereus palmeri subsp. mazapil

 

IMG_0430

Tohle je obrázek pořízený začátkem října. Dolnokalifornský Echinocereus brandegeei kvete tradičně jako poslední louda mezi ostatními Echinocereusy, a tak na sebe snadno upozorní.

 

IMG_0431

A tady už na jednom z dlouhých stonků dozrává plod.

 

IMG_0456

Ariocarpus fissuratus subsp. lloydii

 

Ariokarpusy na zamykání sezóny letos kvetly málo, snad jenom konfususy a pár retususů, ale koncem září i v říjnu kvetou velmi bohatě. Na obrázku je subsp. lloydii, která oproti subsp. fissuratus postrádá rýhy podél okrajů bradavek.

 

IMG_0447

Ariocarpus retusus f. pulchellus PP 1444, Francisco Y Madero,

 

Dnes poslední kaktus, Ariocarpus retusus forma pulchellus, který jsem v přírodě před lety s nadšením objevil. Přidal jsem mu své (katalogové) jméno pulchellus (něžný, líbivý, hezoučký – viz botanický slovník na těchto novinách http://www.incact.cz/index.php/bt). I tady při ostrých hranách tuberkulí objevíme znatelné brázdy. Famózní kytka, snad nám pár semen vyplodí.

 

IMG_0417

 

Takže přátelé, buďte s koncem sezóny pozdraveni a jestli jste se nedostali na zamykání, tak se tady v sobotu 30. října zastavte – viz informace ve ZPRÁVIČKÁCH.

Ještě pár dní v netopených prostorách nám kaktusy vydrží, určitě se ještě oteplí, a pak už se nedá nic dělat, na půl roku skončí naše kytky na zimovištích, klidně i ve tmě a suchu, ale teploty si nesmí moc nad 10 °C vyskakovat. Tyhle podmínky jsou fajn pro 90 % našich kaktusů.

Přeji Vám krásnou zimu bez covidu, váš Pavel Pavlíček

 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.9 1 1 1 1 1 (10 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.