Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Při našich cestách s Lubošem Berkou, které podnikáme pravidelně na schůze Internoto1, navštěvujeme také sbírky a pamětihodnosti v oblasti, ve které se pořádá schůze, nebo kterou projíždíme.

Schůze v roce 2018 byla poněkud netradičně v Rakousku, v posledních letech byla vždy v Německu. Také v Rakousku jsme měli možnost podívat se do několika sbírek, z nich bych chtěl dnes představit osobu i sbírku Franze Kühhase.

Franz Khhas m

Obr. 1. Franz Kühhas.

Není to u nás neznámé jméno, připomenu např. jeho návštěvu v Brně, spojenou s přednáškou o Peru v roce 2004. Není to neznámé jméno ani při pohledu do literatury, protože po něm bylo popsáno Gymnocalycium kuehhasii (2008) a Lobivia kuehhasii (2009). A protože jsme měli zájem se s ním setkat, domluvil jsem návštěvu.

Bruckbach, kde F. Kühhas žije, je malé městečko – možná spíše městys. Má zde dům a u něho dva skleníky, jeden velký, druhý menší, k tomu řadu prosklených pařenišť na nohách. Kaktusů je zde spousta, bohužel, ne vždy jsou tak umístěny, jak by si zasloužily. Platí to především o sklenících, kde jsou kaktusy všude, kde je jen trochu místa, např. i na zemi pod parapety, což v květnu, kdy by mělo být všechno ve vegetaci, není zrovna ideál. Je zde mnoho a mnoho importních rostlin především se západní části Jižní Ameriky. Opravdová všehochuť – Matucana, Hildewintera, Neoporteria, Parodia, Copiapoa, Tephrocactus + další zimovzdorné kaktusy (v pařeništi), Sulcorebutia (část z nich kvetla). Ale rovněž i notokaktusy zde byly, např. N. rauschii nebo N. rechensis. Řada rostlin byla s výjimečně nádhernými trny, např. podívat se na část s parodiemi byl zážitek. Věřím, že tohoto pohledu se dočkají i všichni brněnští členové, protože F. Kühhas je ochoten přijet do Brna a mít zde přednášku. Tak snad to vyjde.

Msta je mlo take msty rostliny i v patrech 2 m

Obr. 2: Místa je málo, takže místy jsou rostliny i v patrech.

Msta je mlo take msty rostliny i v patrech m

Obr. 3: Zimovzdorné rostliny.

Neoporteria gerocephala m

Obr. 4: Neoporteria gerocephala.

skupina krsn vytrnn rostliny rod Parodia m

Obr. 5. Skupinka – krásně vytrněné rostliny Parodia aureicentra.

Matucana herzogiana m     Tady jmenovka chybla ale parda. m

Obr. 6, 7: Matucana herzogiana Hildewintera hybrid.

  maximum slunce a prvan pvodci silnho otrnn m

Obr. 8: Maximum slunce a průvan - původci silného otrnění.

 

1) Internoto – mezinárodní organizace, sdružující kaktusáře se zájmem o rod Notocactus.

Stuchlík Stanislav
Author: Stuchlík StanislavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Člen výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů a redakční rady časopisu Kaktusy, předseda Notosekce a redaktor časopisu Minimus.

Adresa: Jílová 23, 639 00 Brno, Telefon: 776 495 498


Pin It
4.875 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.