Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Redakce: Vykradli jsme pro vás trochu povídání z hezkého webu určeného zejména mexikofilům, s názvem připomínající dříve vydávaný občasník: NOVÁ AZTEKIA. Vydavatelem je Petr Antálek.

Tuto oblíbenou mamilárii objevil všem známý A. B. Lau. Je známo i datum objevu: 31.3.1975. Rostlinu našel v blízkosti městečka Yecora v mexickém státě Sonora. Do sbírek se rozšířila s akronymem L 777.

img 4171 m

 Mammillaria haudeana MZ 675, Yecora, Sonora

Zpočátku se jí ve sbírkách dařilo, byla intenzivně množena vegetativně. Po naroubování narůstá do trsů, které bohatě kvetou. Časem však rostliny postupně ztrácely vitalitu a postupně odumíraly, takže je nebylo jednoduché sehnat.

 haudeana 2016 10 m

Pohled na lokalitu Mammillaria haudeana.

Rostlina je bohužel cizosprašná, takže k tvorbě semen potřebujeme dvě geneticky různé rostliny. Ani splnění této podmínky ještě neznamená že se ji podaří generativně rozmnožit. Nevím, jestli je to dlouhou dobou generativního množení, ale pyl tvoří dost omezeně.

Kdo chce čerpat více informací, ať si klikne na http://www.aztekia.websnadno.cz/M-haudeana.html

Antálek Petr
Author: Antálek PetrWebsite: http://aztekia.websnadno.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.8 1 1 1 1 1 (5 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.