Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Prázdniny byly krásné pro školáky, užili si hodně horka. Kaktusy si to taky užívaly, alespoň ve sbírce. Lebedily si hlavně ve stolových sklenících, na plném slunci i na dešti. Jen když už byl v mísách centimetr vody, proti další vodě jsme je přikryli.

Tak se podívejme na tuto Escobaria vivipara var. bisbeeana, jak si to počasí užívá. Její prarodiče rostou v Arizoně, východně od Tucson.

DSC00371 m

Escobaria vivipara var. bisbeeana PP 939.

V předminulých novinách jsem představil nádheru bělokvětých Echinocereus rubispinus http://www.incact.cz/images/clanky/2019/06/Kveten/DSC00277m.JPG, nyní mi kvete další bělokvětá zajímavost, kultivarThelocactus bicolor. Jak je vidět v pozadí – na nebi ani mráčku.

DSC00372 m

Thelocactus bicolor cv. bílý květ.

Myslím, že podobný obrázek se jen tak nafotit nepodaří. Jsem na to fakt pyšný, deset květů hezky k sobě přitisklých, to by slušelo i nevěstě. Jako pozadí jsem tentokrát použil žlutohnědou fasádu.

Byl jsem na lokalitě v přírodě dvakrát a myslím, že je jen málo druhů, které by se tak špatně hledaly. Pod keři se snadno zneviditelní, navíc rostou jedna kytka od druhé hodně daleko.

DSC00441 m

Astrophytum (stejně se mi více líbí původní jméno Digitostigma) caput-medusae.

Další obrázek představuje sukulentní Cyphostemma jutae. Vinaři zbystřete! Jak vidíte, bobulky (plody) docela připomínají hroznové víno. To proto, že s naším vínem, jak ho známe, mají společnou čeleď, Vitaceae.

S dozráváním plody získávají červenou barvu. Tahle rostlina je atraktivní i svým mohutným silným kmínkem se žlutou, odlupující se borkou, a sytě zelenými, tuhými ozdobnými listy. U nás roste nejlépe přes sezónu venku na plném slunci, ranní lehký pokles kolem nuly jí nijak neublíží.

DSC00541 m

Cyphostemma jutae, Namibia.

Teď zase přeskočíme do Chile.

Tato drobná kytička má jméno Thelocephala (Chileorebutia) aerocarpa. Jméno dostala podle toho, že svůj plod vytlačuje vysoko nad temínko (aero = vzduch, carpus = plod). Viz botanický slovník, který můžete otevřít na horní liště těchto novin.

Úmyslně nechci použít novější zařazení rodu Thelocephala nebo ještě dřívější a přiléhavější, rod Chileorebutia) do rodu Eriosyce, botanici dělají snad vše pro to, aby srozumitelné učinili nesrozumitelným. Dříve jsme dobře věděli, že Eriosyce jsou robustní „ferokaktusy“ Jižní Ameriky, a že Chileorebutia nebo Thelocephala jsou drobné miniaturky, s centimetrovými rozměry.

Nomenklaturní přískoky ovšem nic nemění na tom, že tyhle nádherně a často kvetoucí drobečkové jsou atraktivní pro pěstitele, trpící nedostatkem místa.

DSC00355 m

Thelocephala aerocarpa.

V minulých číslech jsme se zmínili o zázračném výsevním substrátu jménem akadama (viz ZDE a ZDE), a slíbil jsem, že to zkusím ověřit. Inu, měl jsem tu pytel semen Pediocactus knowltonii, tak jsem je rozpočítal do asi 10 různých směsí. K mému zklamání – nedošel jsem k žádnému poznání. Semena totiž klíčila ve všech směsích, dokonce i na čisté vápencové drti.

DSC00428 m

Pokud mám ovšem hodnotit vývoj semenáčků, musím říci, že nejlépe prosperují ve směsi supersivního substrátu a drobné pemzy 1:1, následuje pak čistá pemza o granulaci cca 1-4 mm, ostatní směsi trochu zaostávají, ale nijak dramaticky. Rezultát: pokud jsou semena klíčivá a čistá (ošetřená proti plísni) pak za dobrých podmínek – tj. teplo a vlhko – klíčí i na betonovém chodníku. Plísně jsou pro výsevy největší hrozbou, ovšem supresivní substrát i toto nebezpečí dramaticky omezuje.

No, a to je pro zářijové noviny vše, tak zase za měsíc. Se zamykáním sezóny ale naše skleníky nezavíráme, budeme fungovat až do posledního října. Při zamykání je na rostliny 10% sleva, po zamykání je sleva krásných 20%!

A ještě něco mám na srdci. Když jsme vydávali papírový katalog, součástí byla i rubrika Střípky z dopisů. Přátelé kaktusáři nám psali různé humorné příběhy, někdy i veršované, ale i malůvky, často psaly i děti. Tehdy vše na poctivý papír, poctivou tužkou, vše do obálky a oznámkovat…, nyní v době mejlů je to jistě mnohem jednodušší. Zkuste to – nic to nestojí! A na internet se toho vejde…

Uteklo nám to, ale ještě pár týdnů babího léta nás čeká. Užívejme si to, nejen u našich kytiček - Pavel Pavlíček.

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (15 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.