Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Mnoho papíru bylo na tohle téma popsáno. Tentokrát začnu trochu zeširoka.

Pan Hanzelka z Prahy naše noviny pravidelně zásobuje obrázky svých raritních rostlin. Ty si většinou vypiplá ze semínek,

však jistě máte v paměti jeho lapálii s dodávkou semen z americké firmy (následovalo trestní stíhání za pašování chráněných exemplářů, pro pár desítek semen včetně CITES papírů), velmi důležitá kauza v době, kdy naše planeta vymírá, ale mastné tlamy sypou do širých lánů tuny pesticidů a herbicidů, žížalka, která přežije, dostane medajli za statečnost.

Pediocactus1

Pediocactus sp., (ilustrační foto redakce)

Vraťme se však k těm výsevům. To je taky poučné, hlavně pro nás, možná, že budeme muset ve svých sbírkách zachraňovat i populace, které také uhýbají snahám o výrobu potravin, cementu a dalších komodit. Například takový Sclerocactus polyancistrus. Roste v rovinách až mírných svazích, brzy někdo zjistí, že by se tu dařilo i kukuřici…

Pan Hanzelka píše: Udělal jsem zajímavou zkušenost při výsevech. Mám léta trable s klíčivostí vlastních semen S. polyancistrus. Vysévám je každé 3 měsíce, abych zjistil vliv času od sklizně na klíčivost. Semen mám z roku 2017 velmi mnoho, takže si to mohu dovolit. Do této doby byla klíčivost minimální, cca 1 – 2 klíčenci na dvacet semen.

Před měsícem jsem zkusil výsev do Zeolitu jako obvykle, a druhou porci do Acadamy a třetí do pemzy. Výsledek?

V zeolitu nic, v pemze 2 semenáče a v akadamě to doslova trhá krabičku, vyklíčilo prakticky všecko. 

Ilustrační foto, red.

Může to být náhoda, ale vůbec mi to hlava nebere. Třeba to někdo z čtenářů také vyzkouší, možná je to slepá ulička, ale co když…?

Pozn. red.:

Japonská akadama je zemina, která dobře zadržuje vodu. Hodí se pro přípravu směsi na výrobu závěsných kokedam a také se používá pro pěstování bonsají. Zdroj ZDE.

Author: Hanzelka JiříEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
3.8 1 1 1 1 1 (5 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.