Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

(Psáno pro časopis Kaktusy, viz: http://www.cs-kaktusy.cz/journal/journal.htm, redakce IN zájemcům o hlubší informace z naší záliby doporučujeme jeho odběr)


U příležitosti pražského sympozia 30. 3. 2019 do Česka přicestovali manželé Steven a Linda Brack z USA (NM). Steven u nás nebyl prvně, poprvé v roce 1982 přednášel v Praze. Podruhé nás pak navštívil tuším v roce 1988, měl jsem tu čest sledovat jeho přednášku v Čelákovicích. Tehdy se o návštěvu staral (mj.) i Jan Říha, provedl je také po významnějších sbírkách.

RIHA, MEIXNEROVI, STEVEN BRACK

Steven Brack, Jan Říha a manželé Meixnerovi u vyhlášených pěstitelů, manželů Meixnerových ve Valticích. Jejich sbírka z většiny sestávala ze sběrů SB.
Foto archiv Jan Říha.

Už tehdy jsme s Mirkem Sladkovským z Hořic se Stevenem diskutovali možnost návštěvy v USA (Belen, New Mexico). Využili jsme politického oteplení v ČSSR, podařilo se získat povolení k vycestování i vízum a v dubnu 1990 jsme se hřáli u Stevena na jeho kaktusovém ranči.  

BRACK

Steven Brack ve své sbírce (2001)

Ještě s dalším účastníkem expedice, Gerry Loosem jsme tehdy podnikli čtrnáctidenní cestu do Mexika, kde nás Steven protáhl těmi nejkrásnějšími místy (to jsme si ovšem uvědomili až po několika dalších cestách Mexikem). Viděli jsme tehdy i velmi čerstvou novinku Ariocacrpus hintonii, kterou do té doby vidělo jen asi pět kaktusářů. 

DSC09971

Steven Brack (2019) u Pavlíčků, společně s Ariocarpus fissuratus PP 1389, Sierra de la Paila, Coah, osmadvacetiletý potomek z obrovské půlmetrové rostliny. Semena byla sbírána ve společnosti SB, v roce 1990.

Steven má své kořeny v Norsku, do USA se vystěhoval jeho dědeček s otcem. A jeho zájem o kaktusy? To je hodně zajímavá, vskutku ojedinělá story. Čtěte jeho slova:

"Kaktusům jsem propadl na střední škole a nejvíc se mi líbilo koukat do knížek. Přišel jsem do knihovny, podíval se na všechny ty knížky o kaktusech a řekl si: Hm, toho je opravdu hodně!“ V té době jsem kaktusy vůbec nepěstoval, jen jsem o nich četl. Tak aniž bych vypěstoval jediný kaktus, úplně jsem jim propadl". (Celý životní příběh SB je na https://www.cact.cz/noviny/2002/08/navsteva_1.htm)

Jeho hvězda na světovém kaktusovém nebi zasvítila někdy okolo roku 1980, kdy postavil první skleník na produkci semen a pamatuji, s jakým napětím jsme vždy čekali na jeho katalog a jakými klikatými cestami jsme posílali peníze za semínka s vědomím, že ohrožujeme devizové hospodářství státu. Tehdy řada československých kaktusářů se Stevenem spolupracovala, jeho semena z divokých kytek se k nám dostávala i díky čilé výměně. To samozřejmě velkou měrou přispívalo ke kvalitě našich sbírek. Dnes už asi není u nás sbírka, kde by na jmenovkách chyběl akronym SB.

Steven se ve svých 70 letech rozhodl odejít na odpočinek. Svou firmu přenechal zaměstnancům a přestěhoval se 60 km daleko do domku v Albuquergue, aby ho nic nenutilo do běhu své bývalé firmy zasahovat. Nevzal si ani jedinou rostlinu ze své sbírky. Ale hned po nastěhování začal s výrobou výsevního aparátu. To zní dobře!

Ve chvílích jeho letošní návštěvy mu mnoho lidí děkovalo, za jeho blahodárný vliv na kaktusářské hobby. Že ten vliv nebyl znát jen u nás, ale v celé Evropě i na planetě, o tom není pochyb. Oba manželé tu byli často dojati, což přimělo Lindu Brack ke zvolání: "Kdokoliv z vás přicestuje za kaktusy do USA, pokojík v našem novém domku je pro každého přípraven".

S velikou úctou ke Stevenovi, ale i k Lindě, která ho na cestě životem provází, napsal Pavel Pavlíček.

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.75 1 1 1 1 1 (16 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.