Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Když jsme v roce 2018 projížděli přes městečko Sandia k La Soledad, nenechali jsme si ujít zastávku u Thelocactus conothelos v. argenteus. Tato rostlina určitě stojí za to, protože v naších sbírkách ji málokdy uvidíme tak hezkou, jako v přírodě. Odobně je to i Thelocactus macdowellii.

Měli jsme v plánu dojet až k vesničce Puentes a dále se už rozhodneme podle terénu. Rozhodně se nejedná o nějaký náročný výšlap. "Zářící bílé koule" svítí na dálku. Zastavili jsme u cesty hned za vesničkou a vyrazili nahoru. Není potřeba šplhat moc vysoko.

DSC 0164m

Obr. 1: Pohled na lokalitu. V pozatí "bílé koule" Thelocactus conothelos v. argenteus (foto: Jan Ulman).

Rostliny se zde nacházejí v hojném počtu. Jsou opravdu úžasné. Fotit by se tady dalo dlouze. Asi všichni jsme se shodli, že ty naše „chcípáky“ ve sbírce se jim nevyrovnají. Proč tomu tak je? Tyto rostliny vyžadují především tvrdé podmínky pěstování. Místní svah je docela strmý a je směrován na jihozápad. Prostě je to tady opravdu pořádný výpek. Maximum slunce a s tím spojené horko.

DSC 0155m

Obr. 2: Rostliny rostoucí ve štěrbinách vápencových skal (foto: Jan Ulman).

Holé a strmé vápencové skály rostlinám nejspíš neposkytují tolik živin a vláhy, kolik mají v našich sbírkách. Je potřeba proto dát rostlinám silně propustný substrát, umístit je ve sbírce na nejslunnější místo s dostatkem proudícího vzduchu a nepřehánět to se zálivkou ani hnojením. To by mohly být stručně zásadní podmínky pěstování. V dospělosti mají rostliny spíše vejčitý až mírně protáhly tvar, rozhodně by to ale neměly být vytáhle sloupky, jak je často vidíme v kultuře.

IMG 1954m

IMG 1956m

IMG 1963m

Obr. 3, 4, 5: Thelocactus conothelos v. argenteus (foto: Henryk Sikora).

Na lokalitě samozřejmě můžeme vidět spoustu jiných rostlin. Nachází se tady například několik druhů mammillárii, např. M. formosa, chionocephala, albicoma a candida. Dále je to všudypřítomná Neollolydia conoidea. Vyplatilo se nám taky přejít na druhou stranu cesty do křoví. Byly tady krásně vytrněné E. erectocentrus a velký trs Thelocactus multicephallus. Prostě krásná, rychlá a nenáročná zastávka.

IMG 6300m

Obr. 6. Thelocactus multicephalus (foto: Jan Jiška).

IMG 6303m

Obr. 7. Echinofossulocactus erectocentrus (foto: Jan Jiška).

A na závěr bych se chtěl rozločit jednou fotografií. Kaktusáří obvykle fotí na lokalitě ty nejkrásnější rostliny. Kamarád Karel Sladký ale vyfotil tuhle nostalgickou fotografií. Když si představité, že na obrázku je jedna rostlina, může z leva doprava krásně vidět, jak stařečkové odcházejí do kaktusářského nebe.

DSCN0083m

Obr. 8. Thelocactus conothelos v. argenteus (foto: Karel Sladký).

 

Sikora Henryk
Author: Sikora HenrykEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.6 1 1 1 1 1 (10 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.