Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Poděkování:

Děkujeme všem autorům CACTUS CONSERVATION INSTITUTE, INC. za poskytnutí svých článků pro čtenáře www.incact.cz převzatých z https://cactusconservation.org/

 

Pro www.incact.cz dojednal Říha Jan.

 

CCI je institu pro ochranu kaktusů založený v roce 2004. Věnuje se studiu a chování kaktusů v přírodě. Zaměřuje se především na rostliny Lohohora williamsii, Astrophytum asterias a rod Echinocereus, zejména na území státu Texas, USA.

 

První část tohoto seriálu byla zaměřena na ztrátu přirozeného prostředí a hlavního nepřítele člověka. Nyní bych rád zmínil několik dalších problematických aspektů, kterým musí tyto rostliny v přírodě odolávat. Přestože je řadíme do tzv. přirozených rizik, mnohdy i zde mají jistou souvislost s činnosti člověka a jeho zasahování do citlivého ekosystému.

Houbové choroby

Houbové choroby jsou bežnou součástí přírodního ekosystému. Prvotní příčinou je ale mnohdy poranění rostliny, např. hmyzem, nebo následkem klimatických jevů.

 168 RS 2010mar6 aHniloba, patrně po poškození hmyzem.

disease 148bJim Hogg County Texas, známky houbového onemocnění.

Sucho

Dlouhodobé nedostatečné srážky způsobují zejména úhyn mladých jedinců. Následkem sucha dochází i k častému popálení rostlin.

drought e c

 

Mráz

Mráz dokáže rostliny významně poškodit nebo i zcela zničit. Jsou známý případy, že dlouihotrvající silné mrazy dokonce vyhubí celé populace rostlin v dané lokalitě. Nejpostiženější jsou zejména severní oblasti (Chihuahua, Texas), kdy mráz klesne po dobu několik dnů hluboko pod 0°C a souasně nedochází přes den k ohřevu.

freeze 04Chihuahua, rostlina silně poškozená mrazem.

freeze jhcTexas, povrchové poškození, déšť + mráz.

texasVýskyt rostlin rodu Lophohora na územi Texasu [2].

Déšť a eroze půdy

Jedná se například o přívalové dešťě, kdy dochází k odplavení půdy a obnažení kořenového systému. Nebezpečné jsou deště v mrazivých obdobích, nebo naopak krátkodobé srážky v tropickcých dnech. S tím souvisí i následné napadení rostlin houbovými chorobami.

wet11Texas, rostlina po silných lijácích.

Poze nr7 Use and Abuse Fig06 A pedestal soil 750Eroze půdy [3, 4].

Podupání

S rozdupanými rostlinami se můžeme setkach zejména v místech hromadného výskytu chovného dobytka.

feet dČásteně zničená rostlina rozdupáním.

Prasata

Obdobně jako v našich končinách, prasata intenzivně hledají potravu a svým rytím ničí tyto rostliny. Výskyt prasat je evidován zejména v severních oblastech (Texas).

hog bRostlina s částečně obnaženými kořeny po řádění divokých prasat.

Králící

Králík východoamerický se lofoforami sice neživí, ale jsou známý případy okusu nebo poškození rostlin při hrabání.

rabbitsaPoškozena rostlina hrabáním a okusem králika vychodoamerického.

Hlemýždi

snailEuglandia singleyana, Val Verde, jižní Texas. 

snaildamage aRostlina po okusu Euglandina texasiana, Jim Hogg, Texas.

Hlodavci

Poškození nadzemní i podzemní části rostlin nejrůznějšími hlodavci.

herbivoredOkus rostliny hlodavcem.

Požáry

Rozsáhle požáry se vyskytují zejména v suchém a horkém ročním období. Velmi často je ale příčinou činnost člověka. Nejčastěji to má souvislost s nekontrolovatelným vypalováním trávy místnimi pastevci, nebo úmyslným zapalováním skládek komunalního odpadu.

Poze nr7 Use and Abuse Fig19 Municipal dump ground 750Požár skládky odpadů na lokalitě Lophophora williamsii [3, 4].

Zdroje:

  1. CACTUS CONSERVATION INSTITUTE, INC.: Lophohora: Known challenges https://cactusconservation.org/cci-research/lophophora/
  2. Anna Ermakova: DENSITIES, PLANT SIZES, AND SPATIAL DISTRIBUTIONS OF SIX WILD POPULATIONS OF LOPHOPHORA WILLIAMSII (CACTACEAE) IN TEXAS, U.S.A., https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.03.023515v2.full.pdf
  3. Pedro Nájera Quezada, Jovana Jaime Hernández, Claudia López Martínez, Sandy Karina Neri Cardona: SOBRE EL USO Y EL ABUSO DEL PEYOTE:  https://xerophilia.ro/wp-content/uploads/2013/11/Articole-nr.7-Use-and-Abuse-Original-Spanish-file.pdf
  4. Pedro Nájera Quezada, Jovana Jaime Hernández, Claudia López Martínez, Sandy Karina Neri Cardona: ABOUT THE USE AND ABUSE OF PEYOTE (LOPHOPHORA WILLIAMSII (LEM. EX SALM-DYCK) J.M. COULT.), Xerophilia, Volume 2, No. 4 (7), December 2013, https://xerophilia.ro/wp-content/uploads/2013/12/Xerophilia-nr-7-sd.pdf
     
Sikora Henryk
Author: Sikora HenrykEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.5 1 1 1 1 1 (10 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.