Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Opět malé povzdechnutí. Tak nám naše vrchnost přejmenovala náš krásný únor bílý na únor suchý, s tím, že by se našinec neměl alkoholu dotknout. To ode mne nikdo nemůže žádat, neboť by se mi asi zle rozhodil metabolismus. I ty kytky ve skleníku by to možná pocítily, že smrdím zcela odlišně od normálu.

image001

A v té spojitosti vám něco povím. Zdál se mi takový sen. V něm jsem žil někde v Arizoně, vstávám na svém malém ranču brzy ráno a chodím ne na houby, jako tady u nás, ale na ovoce. Bloumám podél skal, kde na mne zazáří červená, a tam rostou a plodí echinocereusy. Jsou to engelmannii, ty když plodí, tak na sebe upozorňují živou červenou či růžovou barvou svých plodů, co jsou velká asi jako střední rajčátka. Oproti rajčatům však mají báječnou sladkokyselou chuť. Trny ze zralých plodů opadají skoro samy, prvních pár plodů zmizí v našich útrobách, a často se jen s obtížemi pár zrníček uchrání na cestu domů.

Na svém rančítu bych měl místnůstku, kde by stál kotel, do kterého bych plody vysypal, přisypal bych tam kilo cukru a kochal bych se, jak ten kvas krásně bublá.

image002

Pak bych pod ním zatopil skelety z kaktusového dřeva (pozor, našli ho trochu v zavazadle celníci na letišti v Bratislavě. Je to zároveň dekorativní předmět! Byl s pokutou a s pozorností medií zabaven. Nesmí se totiž pašovat ani exemplář, ale ani jeho část, ani výrobek z něj, je to prostě exemplář, stejně jako bílý nosorožec, nebo jeho nos, nebo výrobek z něj, nebo semínko z mrtvého kaktusu)…, a pak už bych čekal na odkapávající, nádherně vonící, opalizující kapalinu nadmíru kvalitní kaktusovice (pozor, neplést si to s Tequilla – ta je z Agave).

image003

Samo sebou, očekával bych na ranču zastávky expedicí kamarádů z Česka i Slovenska (i odjinud), vítal bych je s pohárkem velmi rád, a těšil bych se z jejich pochlebování o tom, jak nádherně chutná moje kaktusovice, zatímco by se na grilu opékali drobní králíčci, kterých je tady okolo hafo.

Přichází ráno, a vstup do reality. Budím se s leknutím, protože někdo buší na dveře. Než se úplně proberu, trochu se děsím.

image005

Co když to bouchá komando z inspekce ŽP, a pan inspektor přichází, aby ochutnal, jestli mé lahve, co u mne při poslední prohlídce zahlédl, neobsahují mimo mé nelegálně vypálené slivovice také nějakou tu nelegálně vypálenou kaktusovici? Hlavně musím rychle ukrýt tu PP 743, od 90 míle arizonské Route 66! Ta se mimořádně povedla! To víte – je to exemplář, resp. výrobek z něho!

Přátelé, klídek. Nenechme se otrávit nikým. Ani lidmi, co mají chránit přírodu. Za peníze na slušné platy, které jim na ministerstvo posíláme my všichni, ale…

Totiž: V tropech za pár let zmizelo 100 milionů hektarů lesa. Ale inspektorka Říhová vyhrožuje, že kdo po desetiletí chová doma nekroužkovaného domácího papouška žako, dostane flastr, protože neznalost zákona neomlouvá. Že jich sto milionů vymřelo, protože neumí žít ve výrobně palmového oleje – jejich chyba a neznalost zákona.

Totiž: Vyhynutí hrozí milionu druhů - prohlásil Mezinárodní panel OSN pro biodiverzitu. Vše samozřejmě souvisí s mizením přírodních stanovišť. To je obrovské varování, nejen pro úředníky z ministerstva životního prostředí, ale pro lidstvo vůbec. Ovšem na tyto „podružnosti“ není čas. Je třeba přednostně prohledávat kapsy lidem, co přiletěli ze zámoří, jestli nemají v podšívce semínko kaktusu, nebo třeba papričky. Kapsy všech turistů se prohledat nemohou, na to chybí kapacity. Je tedy třeba předem vytipovat a evidovat rizikové občany i jejich podezřelé zájmy. Pěstuješ sukulenty? Jsi na seznamu. Jsi entomolog? Pozor, i za chráněného chrobáka, co máš v krabici na špendlíku už po svém dědečkovi, dostaneš pokutu, chrobáka ti zabaví, co s ním udělají – nikdo neví.

image006Foto ZDROJ.

Pozor – to není legrace! viz ZDE.

S čím se nedá bojovat, tomu se patří vysmát. Pan spisovatel Hašek – ten věděl jak na to. Tak se těšme na jaro, už je blízko. Je po deváté večer, jdu na štamprle (ale domů, do garáže, ven už potmě nesmíme!).

Ale vážněji! Pokrytecký sentiment, ideologické zanícení ani pseudonáboženský fanatismus k ochraně přírody nijak nepomůže. Viz: Lvi z konzervy?

 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.75 1 1 1 1 1 (16 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Jirka Vina 2021-02-16 09:22
Pavle máš krásné sny. moc rád bych, třeba taky ve snu, Tvoji pojízdnou palírnu v na cestách potkal.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.