Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Anacampseros karasmontana Dinter 1919

Jeden z miniaturních druhů dostal své jméno podle pohoří Little Karas Mountains v Namibii. Právě jižní část Namibie spolu se severní částí provincie Severní Kapsko (NE Richtersveld, Bushmanland) jsou areálem, kde se tento druh vyskytuje.

A. karasmontana je rozpoznatelný svým habitem, vytváří nízké růžice (rozměr na šířku je větší než na výšku) s několika paličkovitými listy pokrytými vlnatými vlasy. V axilách jsou štětiny a zvlněné vlasy do 2 cm délky. Na zhruba deseticentimetrovém květním stvolu se v odpoledních hodinách otevírají růžové květy. Semena hruškovitého tvaru jsem zatím neměla možnost prozkoumat pod mikroskopem, ale na první pohled nejsou ničím nápadná.

Poznávací znaky:

Růžice: Šířka větší než výška, občas přidává boční růžice.

Stonky: Nezřetelné.

Listy: Paličkovité, pokryté vlnatými vlasy.

Axily: Štětiny a vlasy do 2 cm délky.

Květenství: Výška cca 10 cm.

Květy: Růžové.

Semena: Hruškovitý tvar, medová barva.

Anacampseros karasmontana 750Anacampseros karasmontana 

 

Anacampseros lanceolata (Haw.) Sweet 1826

Anacampseros kopinatý by znělo česky latinské jméno tohoto druhu. Patří do skupiny druhů s lysými listy (A. hillii, A. lanceolata, A. marlothii, A. pisina, A. retusa, A. telephiastrum, A. vanthieli). Kořeny má rozptýlené, stonky dorůstají cca 8 cm. Jeho listy mohou mít na délku až 4 cm, na šířku 2 cm a mají skutečně tvar kopí, jsou tedy zakončené špičkou. V paždí listů rostou vlasy i štětiny, dříve se podle jejich délky rozlišovaly dva poddruhy: základní ssp. lanceolata s vlasy v axilách nepřesahujícími listy a ssp. newbrownii s vlasy delšími než listy (dnes již samostatný druh). Je to i díky rozdílu v počtu chromozómů obou dřívějších poddruhů: A. lanceolata je tetraploidní (má v buňkách 4 sady chromozómů), kdežto A. newbrownii je diploidní (2 sady chromozómů). Dnes je A. newbrownii uváděn jako samostatný druh.

A. lanceolata se dá najít v Severním i Západním Kapsku (Namaqualand včetně Richterveldu, Ceres Karoo, Worchester, Clanwilliam).

Květní stvoly jsou dlouhé, mohou mít až 25 cm. Samotné květy mají 3 cm v průměru, zašpičatělé petaly mohou být karmínové a raritně i bílé. Semena jsou pro skupinu anakampserosů s lysými listy typicky velká a navíc v papírových obalech, tvořících jakási křídla.

A. lanceolata patří k největším druhům tohoto rodu. Od dalších podobných druhů (A. rufescens a A. telephiastrum) ho odlišuje jiný tvar a velikost listů, zašpičatělé okvětní lístky či tvar listových růžic.

Poznávací znaky:

Kořeny: Rozptýlené.

Stonky: Výška cca 8 cm.

Listy: Lysé, kopinatý tvar se špičkou na konci, délka do 4 cm, šířka do 2 cm.

Axily: Štětiny a vlasy kratší než listy.

Květenství: Až 25 cm délka.

Květ: Průměr 3 cm, petaly zašpičatělé, karmínové či bílé.

Semena: Velká (2 mm), papírové křídlaté obaly.

Anacampseros lanceolata 750Anacampseros lanceolata

Anacampseros lanceolata 2 750Anacampseros lanceolata

Semena Anacampseros lanceolata 750Anacampseros lanceolata (semena).

Semeno Anacampseros lanceolata 750Anacampseros lanceolata (semena).

 

Matulová Radmila
Author: Matulová RadmilaEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
3.8571428571429 1 1 1 1 1 (7 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.