Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Znovu drobná zmínka o poslední mexické novince - Mammillaria breviplumosa. Přišly nám do redakce 3 obrázky výpěstků od jednoho vynikajícího pěstitele, který si při své skromnosti nepřeje být jmenován. Svědčí to o tom, co jsem už dříve na toto téma napsal.

Tedy to, že během velmi krátké doby, během pár let, se v našich sbírkách bude jednat o běžnou kytičku.

Na prvním obrázku vidíme bělokvětou formu, ale jak je na dalším obrázku vidět, umí zakvést i s docela sytě dorůžova zabarvenými středními proužky na okvětním lístku.

A poslední obrázek ukazuje i plod, je krásně bílý, což je u mamilárek docela ojedinělé.

Mammillaria breviplumosa 1 750Mammillaria breviplumosa

Mammillaria breviplumosa 2 750Mammillaria breviplumosa - plody.

Mammillaria breviplumosa 3 750Mammillaria breviplumosa "bílý květ".

 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.2352941176471 1 1 1 1 1 (17 hlasujících)

Komentáře   

+1 #1 JosefBis 2021-02-16 14:51
AHOJ KAMARÁDI, je jen otázka času, kdy každý z nás zaleze a zavře svůj skleník pro návštěvy.A těch, co budou zveřejňovat takové krásné a zajímavé kytičky bude poskrovnu. A všichni nezapomeňte na svojí občanskou povinnost. Objeví li se vám na rostlinách,stromech na zahradě,na květeně nějaký neznámý škůdce, houba,rostlina bude nerost a vy máte podezření na nějakou neznámou nemoc, máte zákonnou povinnost nahlásit tuto skutečnost na ÚKZUZ. A nedělám si srandu přátelé,,,,neznalost zákona neomlouvá.
Citovat
0 #2 Kůrka Milan 2021-02-16 20:25
Dovolte dotaz: čím se to liší od Mammillaria sanchez-mejoradae? Takhle na první pohled je všechno stejné: tělo, trny, květy i plody.
Citovat
0 #3 Pavlíček Pavel 2021-02-22 11:37
Je to fakt, M. breviplumosa je velmi blízká M. sanchez-mejoradae. Morfologicky je nejaky rozdil: radialnych trnu je vic, bradavky maji zkracene vrcholy, epiderma bradavek je bradavcita (ne hladka), areole jsou mensi a ovalne (ne kruhove), plody vejcite (ne kulovite). Dokonca roste velmi daleko (prez 400 km od sanchez-mejoradae a 300 km od hermosana) v izolovanym arealu, co umoznuje vytvorit dobry druh. Tak stoji v prvopisu. Zdravi Vas
Grzegorz Matuszewski, Polska
Citovat
0 #4 Hugo Valencia 2021-04-21 21:35
What is the stock for the graft? Beautiful plants
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.