Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Gymnocactus subterraneanus MZ 266 Doctor Arroyo, NL.

V červnu 2011 jsem si od Rudyho Krajči přivezl dva pravokořené G. subterraneus, krásné rostliny, téměř dospělé. Na snímku z roku 2013 je vidět rostlinka ještě nekvetoucí,

1 750Gymnocactus subterraneanus MZ 266

A na obrázku z téhož roku vidíme rostlinu s úžasným květem, jehož šířka o mnoho přesahuje šířku temínka.

2 750Gymnocactus subterraneanus MZ 266

V roce 2015 se v kvetení šešly a daly plody s dobře vyvinutými semeny. Koncem roku jsem je vysel do jemného zeolitu a čekal jsem, co bude.

Vyklíčily docela dobře, ale růst byl velmi pomalý. Po vegetační době to byly docela tenounké "nítěnky", přesto jsem je nechal zimovat na sucho. Dnes už bych to řešil jinak, dopřál bych jim zimu pod světlem a v teple kultivátoru.

Dopadlo to tak, že slabí jedinci nepřežili, přesto mi šest semenáčků zbylo. O dospělé rostliny jsem mezitím postupně přišel, tak jsem se upínal k těm semenáčkům.

V srpnu 2017 se mi dostal do skleníku potkan, první co jsem zaregistroval, bylo zmizení všech plodů na horizontících. Hned jsem koupil jedovaté návnady, jednu ve formě zrní, druhou v takových gelových polštářcích. Škody ale pokračovaly sežráním rostlin Mammilaria hernandezii, Encephalocarpus strobiliformis a sežrali i všech šest semenáčků G. subterraneanus, ty měly velikost asi jako nyní, viz poslední obrázek. Dovedla si vybírat potvora. Po hostině zbyly nad substrátem jen 10 mm dlouhé, suché, ožrané nožičky.

Komerční návnady nezabraly. Úspěšná ochrana nastala teprve v okamžiku, kdy se prudce ochladilo, a nasadil jsem ve skleníku boční okna, takže zvenku se hlodavec nedostal.

Když jsem viděl ten kětináček se strništěm, které zbylo ze semenáčků, stěží jsem se udržel, abych s ním nepraštil do koše. Teprve po vychladnutí, jsem si řekl, že vyhodit to můžu vždycky. Zkusím, jestli ty hlízky, které zbyly pod zemí, budou schopné zajistit nové rašení.

Na jaře jsem bedlivě sledoval, jestli začne něco rašit. S údivem hledím, vyrašily čtyři semenáčky.

Když trochu povyrostly, přesadil jsem je, ty zbývající dvě hlízky byly zcvrklé, k ničemu.

Za vegetační období pak povyrostly do celkem nepatrné velikosti.

3 750Gymnocactus subterraneanus MZ 266

Nyní povyrostly do velikosti několika cm, doufám, že mi je zas něco nesežere a dopěstuji je do dospělosti, ke kvetení, a k dalším plodům a semenům.

4b 750Gymnocactus subterraneanus MZ 266

 

 

Galo Josef
Author: Galo JosefWebsite: https://www.cact.cz/kaktusy/sbirka_043.htmEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kněževes u Rakovníka, Tel: 731 272 920


Pin It
4.6666666666667 1 1 1 1 1 (12 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.