Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

V minulém čísle novin jsme si mohli přečíst článek Petra Šimona o návštěvě Stevena Bracka a jeho ženy Lindy v Čechách. Nesmíme ovšem opomenout, že dalším z vážených hostů, kteří přijali pozvání do Čech, byl Franz Kühhas společně s Michaelem Pinterem. Oba pánové zamířili na západ.

S potěšením se jich totiž ujal Klub kaktusářů v Plzni. Cestou navštívili pár sbírek v okolí Prahy a Plzně a navečer dorazili do salónku, kde již byli očekávání asi dvacítkou plzeňských kaktusářů. Franz nám totiž slíbil přednášku o Chile, což jsme si nemohli nechat ujít. Jak už to na Plzeňsku chodí, byli pohoštěni přednostně pivem, no a taky dobrou večeří a následně jsme si již mohli vyslechnout přednášku doprovázenou překladem Petra Jakobeho. Franz nám vyprávěl, že měl to obrovské štěstí navštívit Chile po deštích, kde poušť doslova rozkvétá do obrovské nádhery. Obdivovali jsme velké množství rozkvetlých rostlin nejrůznějších barev a tvarů. Samozřejmě nechyběly kaktusy a sukulenty. Přednáška Franze se nám velmi líbila. Následovala přátelská diskuze o Chile, rostlinách a cestovaní. Nakonec jsme se dostali až k pěstování a výsevům. Stejně dobrým vyprávěčem a pěstitelem se ukázal Michael Pinter. S potěšením jsme přijali pozvání  na setkání rakouských kaktusářů v Gratzu v příštím roce. Nakonec jsme příjemné povídaní s hosty museli ukončit, protože nás ráno čekala cesta vlakem na sympozium do Prahy.

V sobotu měl Franz druhou přednášku, tentokrát na téma „Peru“. Mohli jsme obdivovat historické památky, floru i faunu. Přednášku opět doprovázely nádherné snímky různorodých rostlin. Z kaktusů se jednalo především o rod Matucana, Melocactus a sloupovité kaktusy. Bylo těžké posoudit, zda je krásnější Peru, nebo Chile.

IMG 3875m

Obr. 1: Přednáška Franze Kühhase (druhý zleva) v Plzni 29. 3. – Chile. Michael Pinter (třetí zprava). Foto Petr Kuták.

IMG 3891m

Obr. 2: Společné foto, 30. 3. 2019 Sympózium Praha (foto Petr Kuták).

Sikora Henryk
Author: Sikora HenrykEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
2.75 1 1 1 1 1 (4 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.