Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Zajímavá zkušenost: ve všech knížkách jsou nejdůležitější veličiny pro naše kytky světlo, voda a

teplo...

Vodu a teplo snadno regulujeme (jak je psáno v literatuře), ale světla mají naši miláčci obvykle málo, rozhodně méně než v domovině.

Dovolím si tato naše letitá dogmata trochu nabourat. Na prvním obrázku je Echinomastus erectocentrus SB 482, na druhém E. intertextus carizalensis a v popředí (dole) několik E. mariposensis, vše semena od Mirka Naxery.

 

IMG_2252
 
IMG_2253
 

Všechny tyhle kytičky neviděly nikdy nic jiného, než dvě 18W obyč zářivky, jedna teplá bílá a jedna denní bílá. Už si pod tímto světlem libují skoro 3 roky.

Kytičky jsou opravdu kompaktní a tvrdé jako kámen. Jsem zvědav, co s nimi udělá přechod do pařníku nebo skleníku.

Vidět ale je, že jenom v intenzitě a spektru světla to celé opravdu asi není.

 

Author: Hanzelka JiříEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.8181818181818 1 1 1 1 1 (11 hlasujících)

Komentáře   

+3 #1 Martin Fara 2022-04-17 17:45
Zdravím věechny - mohu-li k tématu jaké světlo: už řadu let vysévám pod zářivky vždy v zimě, když je čas, a nejprve jsem používal teplé bílé. Nebyl jsem ale spokojený s dlouživým a "vytáhlým" růstem i když byly rostliny těsně pod trubicemi. Vyměnil jsem tedy teplé bílé za "denní světlo" (nikoliv cool white, ale day light) - 6500 kelvinů. Sehnal jsem je jen na internetu. Rozdíl je obrovský. Růst se nesnížil a rostliny jsou pěkně "přičapnuté". Podle měření v domovině je např. ve stínu při modrém nebi teplota chromatičnosti i více než 8000 kelvinů. Takže není světlo jako světlo...
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.