Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Míša nám poslal Sérii obrázků skvostných kytek. Jako první vyfotil Copiapoa krainziana s květem.

IMG 5909 750Copiapoa krainziana PHA 624, Quebrada San Ramon, Taltal – původ Pavel Heřtus.

Vzpomínám na návštěvu u kroměřížských kaktusářů v roce 1984 (tuším). Tehdy jsme se také zastavili u děduly, co se nám představil jako „Starý Krmenec“. Měl excelentní kaktusy, jako substrát používal zeminu z místa, kde prý stával dříve milíř, v němž se vyrábělo dřevěné uhlí. On měl tyto rostliny ve sbírce, nádherné, hustě bílé, veliké. Když jsme se strécem Konupkou odcházeli, daroval nám je se slovy „potvory nekvetou, nechcu je tu“. No, kdepak jim je konec?

No a vidíte – u Michala se jim daří, a i s kvítkem se pochlubí.

IMG 5910 750Copiapoa dealbata v. carrizalensis SL 93b, East of Rocha Carrizal – původ Rudolf Slaba.

Další čilský skvost, Copiapoa dealbata, patří mezi velmi obtížné druhy. Vypěstovat tak hezkou kvetoucí rostlinu není jen tak, a zejména když pokožku pokryje onen voskovitý povlak.

IMG 5951 750Ještě jedna obtížná a obdivuhodně krásná, Copiapoa cinerea v. albispina KK610 – původ Michal Šulc.

Jako předchozí – i ona je roubována na Eriocactus jusbertii. Za svou praxi jsem měl možnost pozorovat výsledky růstu na různých podnožích. Byli jsme nadšení nad přírůstky a razancí nasazování poupat v případě Ferocactus glaucescens, doufám, že to bude podnož trvalá. Hezké výsledky byly na Myrtillocactus, ty ale přes zimu potřebují trochu polít, aby je aktivní rouby moc nevyčerpávaly. Ale nad jusberta prostě není, za to dám ruku do ohně.

IMG 6081 750

IMG 6079 750

Nyní trochu Mexika - 2x Astrophytum ornatum – celkem běžná a snadno rostoucí kytička – ovšem pozor! Šířka květu byla přeměřena – celých 12 cm!

IMG 6058 750

Michal se chystá na vaření marmelády z plodů Opuntia robusta. Vzpomínám, že pan Jiří Novák, který měl před lety na starosti kaktusy v B. Z. Troja, sbíral plody ze záhonů mrazuvzdorných opuncií za účelem výroby alkoholu. Co mě se týče, dal bych druhé variantě před marmeládou přednost.

Podle Michalových údajů a vlastních zdrojů – otextoval P. P.

 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.4615384615385 1 1 1 1 1 (13 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.