Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Milí žáci a rodiče,

v sobotu 11.7. 2020 jsme navštívili Ing. Miroslava Halfara ve Frýdku-Místku, předního světového odborníka na rod Discocactus. Pan Halfar předal naší škole k opatrování krásnou kolekci kaktusů rodu Discocactus a mnoho roubovaných mexických rarit.

Při prohlídce sbírky nám poutavě vyprávěl o putování za kaktusy po Jižní i Severní Americe a postupně nás zasvěcoval do tajů pěstování těchto náročných rostlin, které vypěstoval tvrdou a houževnatou prací v průběhu několika desetiletí.

Rod Discocactus je zařazen mezi rostliny přímo ohrožené vyhynutím viz Seznam Cites příloha I, a proto každá činnost, která vede k udržení genofondu těchto rostlin má mimořádný význam.

 

Rostliny spolu s informacemi budou trvale vystaveny v budově školy a v blízké budoucnosti se budeme snažit pro ně vybudovat skleník.

Program pěstování kaktusů na naší škole je začleněný do projektu Talent management a sleduje následující cíle:  

  • Seznámit žáky inspirativně a exoticky s problematikou pěstování rostlin. 
  • Objasnit význam půdy, hospodaření s vodou, nároky na hnojiva a rozumné použití chemie proti škůdcům. 
  • V neposlední řadě také budovat ekologické cítění, rozšiřovat zeměpisné, etnografické, klimatické a jiné znalosti, které tato dovednost s sebou přináší.

Vážený pane Halfare, děkujeme a přejeme Vám a Vašim blízkým pevné zdraví, nevšední vitalitu a činorodost do dalších let.

Věra a Pavel Rymiecovi

DSC 0059 1024x683 750

DSC 0064 1 1024x683 750

DSC 0066 1024x683 750

DSC 0077 1 1024x683 750

DSC 0088 1024x683 750

DSC 0089 683x1024 750

 Zdroj: https://zskrestova.cz/tag/kaktus/

 

Pin It
4.2 1 1 1 1 1 (10 hlasujících)

Komentáře   

+8 #1 Jaroslav Šnicer 2020-09-16 20:11
Je to moc milé, ale logo CITES svědčí o neznalosti problematiky stran autora příspěvku. Je to stejná absurdita, jako když si farář v kostele pověsí srp a kladivo. CITES je pro náš obor v současné zmutované podobě navýsost devastujícím činitelem. To říkám s plnou zodpovědností člověka, který měl na starosti konferenci na dané téma a uvědomuje si rozdílnost rolí a pohledů jednotlivých stran. Nenechte si ale pokazit zážitek z daru. Pokud chcete opravdu budovat ekologické cítění, CITES už ztěží na těchto stránkách takto lehkovážně použijete. Současný CITES je v mnoha případech svým zamýšleným opakem. Mrzí mě to a těžko se s tím smiřuji. Čeká nás skutečný souboj o povahu a budoucnost našeho hobby, o povahu a budoucnost ochrany přírody. j.šnicer
Citovat
+2 #2 Pavel Rymiec 2021-01-15 14:41
Vážený pane Šnicere, asi máte pravdu... . My jsme tím s manželkou sledovali určitou reklamu a senzaci pro děti, když teď přemýšlím o vašem pohledu, tak opravdu asi nevhodnou. Jsme v tomto ohledu naštěstí amatéři, ale dovedu si představit, co špatně napsaná a zejména špatně vyložena legislativa dovede. Nejvyšší zákon je často nejvyšší bezpráví, řečí klasika...
Cíl našich aktivit je opravdu budovat ekologické cítění, naučit děti pěstovat náročnější rostliny v běžném paneláku. Vybudovat vztah k přírodě. Děti ve škole mají opravdu radost, když ty kaktusy vidí, zastavují se u nich a obdivují je. Ani netuším, jak se zde ten článek objevil... Dovolte mi prosím tedy malou obhajobu. S pozdravem Pavel Rymiec
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.