Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Reaguji na dřívější povídání o přípravku Clonex, o kterém už v těchto novinách bylo psáno. Posilám fotky zakořenění echinocereusu po jednorázovém užití Clonexu gel. Zajímavé jsou kořínky na obr. 2 - jsou placaté!

Totéž jsem zkoušel u odnoží Trichocereus pasacana, zatím vůbec nereagují.
S pozdravem

Jiří Hanzelka

IMG 0638 750

IMG 0640 750


A ještě jeden dotaz od pana Hanzelky. Třeba mu někdo na tuto otázku odpoví:

Mam otázku, na kterou hledám marně odpověď. Jsou kaktusy svým povrchem schopny přijímat živiny při listové výživě? Pan Bouma měl myslím velké úspěchy s použitím Vegafloru a věřím že to může fungovat. Nejsem schopen zjistit, zda dokáže kaktus povrchem přijmout i ionty Ca.
Nevíte o někom kdo by poradil?
Díky Hanzelka

 

Author: Hanzelka JiříEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
3.2 1 1 1 1 1 (5 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Ladislav Kubeš 2020-09-17 09:21
Možná bych se zeptal na VŠZ v Suchdole na fakultě tropického zemědělství. Ve světě je spousta kaktusových plantáží a třeba někde tenhle druh hnojení zkusili použít. Taky se v rámci boje proti šíření pouští praktikuje budování zelených "obranných" pásů z Opuncií coby "pionýrské zeleně" a to jde taky přes vědecká a výzkumná pracoviště. Tam možná v prvních fázích růstu taky přihnojují. Takže tímhle směrem bych hledal.
Citovat
0 #2 Libor Kunte 2020-09-26 19:54
Otázka příjmu živin povrchem stonku u kaktusů je jasně prokázána. Není jediný důvod, proč by kaktusy nepřijímaly hnojivo určené k listové (foliární) výživě. To samé platí o vápníku. Jen je důležité v jaké formě je vápník aplikován. Existuje např. tekuté hnojivo WUXAL Ca nebo také někdy označované jako WUXAL Kalcium, které je předně určeno k mimokořenové výživě rostlin se zvýšenou potřebou fyziologicky přijatelného vápníku. U kaktusů se tento problém až tak nevyskytuje, ale např. u jabloní se často projevuje černá (hořká) pihovitost na plodech, která je způsobována právě nedostatkem přijatelného vápníku a toto hnojivo řeší tento problém naprosto geniálně, protože vápnění půd mnohdy nepřináší kýžený efekt.
U kaktusů je snad jediný problém s hnojivy na list. Tím je, že mohou zanechávat mapy na povrchu stonků a na "vločkách" astrofyt aj. kaktusů.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.