Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Dnes jsem pro tradiční rubriku vybral trpasličí trvalku, tvořící malé vertikální oddenky. Její listy jsou trávovité, až 60 cm dlouhé.

 Květenství je hroznovité na tenkém stvolu, dorůstajícím až do výše 50 cm. Květy jsou bílé, s tmavším proužkem a zelenkavými vnitřními orgány, asi 20 mm v průměru. Plodem je podle popisu 3laločnatá tobolka, asi 5 mm velká, barvy světle zelené až hnědé. Největší ozdobou je tlustý pachykaulní stonek s bílými proužky na pokožce, uspořádanými jako nějaká síťovina.

Trachyandra saltii celek m

Trachyandra saltii - celek.

Druhové jméno dostala na počest Henryho Salta (1780-1827), britského cestovatele v Etiopii. V této části východní Afriky roste na skalnatých horských loukách, okrajích lesů, často na kamenitých nebo písčitých půdách, v nadmořských výškách kolem 2400 m.

Pěstování není obtížné, když má rostlina od června do září teplo nad 21 °C a pravidelnou zálivku, pak se jí daří.

Množí se řízkováním oddělků oddenků s alespoň jedním zřetelným listovým pupenem. Květy se mi nepodařilo opylit, asi nejsou samosprašné. Jirka Maule, píše na webu ZELENÉ LISTY, že „Dlouho se tento druh v našich končinách neobjevoval, nyní jsou k sehnání jak semena, tak i rostliny.“

Trachyandra saltii detail kvtu m

Trachyandra saltii - detail květu.

Trachyandra saltii stonkov zek z roku 2018 m

Trachyandra saltii - stonkový řízek z roku 2018.

 

Gratias Jan
Author: Gratias JanEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (2 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.