Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

První lokality kaktusů

Druhý den pokračujeme v přesunu do provincie Cordoba, směr severozápad, později na západ. Zajíždíme za městečko Hernando a hledáme cestu do Sierra de Las Peňas.

Zajíždíme 6 km vlevo na boční cestu, kde nemůžeme dále projet, tak se vracíme zpět do Hernanda. Asi 500 m za rančem Las Peňas, zastavujeme a dáváme si svačinku. Kvetou zde krásné mučenky a sbírám semena nějakého klematisu (319).

 
im07
Z Firmatu přejíždíme hranice do provincie Cordóba
 

 im08

Dojíždíme k městečku Hernando, kde zapínám přístroj GPS a zaznamenávám první lokality

 
Potom už vyrážíme po polní cestě na první lokalitu přes kopečky Sierra de Las Peňas, směr Berrotarán. Cesta je po deštích místy bahnitá nebo vymletá, teplota se pohybuje kolem 33 °C, nadmořská výška z průměrných 400 m začíná přibývat. Postupně se dostáváme do výšky přes 700 m.

Na těchto „brdkách“, jak říkal Tomáš, nacházíme první kaktusy. Prolezli jsme čtyři naleziště na svazích za Las Peňas a našli zde Notocactus submammulosus, Gymnocalycium monvillei, Trichocereus candicans, Gymnocalycium calochlorum var. lepidum (P192). Z jiných rostlin zde rostly např. pichlavá Dyckia brevifolia, popínavá Passiflora caerulea nebo Tradescantia virginiana. (body GPS 321, 322). Další údaje z GPS mám zapsány v poznámkovém bloku.

 
im09
Gymnocalycium monvillei na lokalitě Estancia Las Peňas (4. 1. 2007)
 

Přijíždíme k říčce Rio de Los Sauces, kde jsou pěkné skály, na kterých roste mnoho krásných kytekNotocactus submammulosus. Za odbočkou se nachází vesnička stejnojmenného názvu. Je to turistické místo, kde se sjíždějí obyvatelé ze širokého okolí za odpočinkem. Je tu několik ubytovacích zařízení, které jsou v době dovolených plně obsazená. My máme sebou stany, takže výhod spaní pod střechou nevyužíváme. Vůbec ubytování v Argentině není pro nás drahé, např. v kempu to stojí 1 - 2 Pesos na osobu, v ubytovně nebo hotelu se ceny pohybují mezi 12 - 30 Pesos. (kurz asi 1 Pesos = 7 Kč). Zajíždíme k balneariu (koupaliště)u říčky Rio de Los Sauces, kde chystáme místo na bivakování. Voda v řece je velmi teplá a rašelina ji mírně zbarvuje do hnědé barvy. Všichni využíváme možnost spláchnout celodenní prach a jdeme se vykoupat. Na plynovém vařiči jsme uvařili polévku a večer probírali zážitky. V noci nás zastihla poměrně silná bouřka, ale ráno už nepršelo i když bylo ještě pod mrakem. Během dopoledne se počasí vybralo a sluníčko intenzivně svítí.

 
im10
Všude roste Passiflora caerulea

 

 
im11
G. calochlorum var. lepidum - Estancia Las Peňas
 

 im12

Skalní útvary na řece Rio de Los Sauces, kde roste Notocactus submammulosus (4. 1. 2007)

 

 im13

Notocactus submammulosus

Král Lumír
Author: Král LumírWebsite: https://lumirkral.webnode.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (4 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.